НОВИНИ

Извеждат 1000 души от бежанския център в Харманли

Разделяне на мигрантите на две групи - тези, които са със своите семейства и бягат от военни действия и други, които не спазват обществения ред и се налага да бъдат охранявани. Това са мерките, които взима държавата, съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов, който за втори път в рамките на денонощие посети центъра в Харманли. 1000 души ще бъдат преместени в бивши казарми и подходящи постройки извън населените места по границата. Разпознат и задържан е основният организатор на бунта в бежанския център в Харманли. Той е задържан в Германия заради разпространение на наркотици. От четири месеца е в България и за това време е организирал размириците в Харманли. До четвъртък оградата на бежанския център в Харманли ще бъде възстановена, обеща още премиерът.

Александър Марков
от Александър Марков Златин Бояджиев
18:30, 25.11.2016
Чете се за: 02:07 мин.
У нас

Размириците в бежанския център в Харманли

Размириците в бежанския център в Харманли започнаха вчера по обяд. Причина за недоволството на мигрантите беше забраната да излизат от лагера заради опасността от пренасяне на болести сред населението. Ескалацията на бунта на бежанците предимно от Афганистан беше около 20 часа. Тогава се наложи намеса на полиция и жандармерия, които използваха водни оръдие, гумени и халосни куршуми, за да се спре атаката на 2000 мигранти. При сблъсъците пострадаха 24 служители на полицията:

Иван Боянчев - жандармерист от Плевен: Беше нещо кошмарно, бутаха водоноска, срещу нас хвърчаха камъни дърва, железа, беше една малка война.
Петя Стоева - служител в центъра: Хвърляха камъни в столовата бяхме затворени. Не бяхме заключени,
БНТ: Но не можехте да излезете
Петя Стоева - служител в центъра: Да.

През нощта пристигна и премиерът в оставка Бойко Борисов, за да се увери на място каква е ситуацията. Той съобщи, че вероятно е имало подготвен план за размирици, не само у нас.

Бойко Борисов, министър-председател: Самите може да се убедите - един прозорец здрав, обществено имущество потрошено това. Засичаме едновременни действия и по Европа, и тука, и възпаление, а тези процеси за декември сме поръчали за Афганистан самолет и почваме екстрадицията да видим дали има кой да ги приеме там.

Председателят на агенцията за бежанците Петя Първанова показа нанесените щети в центъра. Тя каза, че стойността на унищожено имущество е огромна.

;

Жителите на Харманли настояват преместването на бежанците в центрове от затворен тип:

Мартин Митев: А сега се е превърнали в бойно поле. Затворихме ги за два дни и агресията тръгна. Трябва да се барикадираме вкъщи ли, не мисля, че това е редно. Мисля, че ние трябва да имаме повече права от тях, а то е обратно просто никой не ги иска, тук не са желани.

Омбудсманът Мая Манолова, която също посети центъра, заяви, че ще настоява процедурите за извеждане на мигранти, които са с непристойно поведение, да се ускорят.

Мая Манолова: Вътре има само трима социални работници за 3000 души. Не мога да слагам всички под обща черта - част от бежанците са пострадали от камъни, хвърлени по тях от други бежанци, а жени бежанки са направили жива верига, за да могат да излязат някои от социалните работнички.

В социалните мрежи се появиха снимки на ранени бежанци. Твърденията на местна жителка са, че те са били бити в лагера, но информацията не може да се потвърди. До решаването на проблема с Центъра в Харманли трябва да се затегнат мерките за сигурност.

Пробивът в оградата, през който бежанците излизат безпрепятствено и се разхождат из Харманли, все още не се охранява от полицията.

Към средата на деня ситуацията в лагера в Харманли се успокои. Армията изпрати в помощ два камиона с военни.

;

Профилът на мигрантите, които са влезли в стълкновение с полицията

Предимно граждани на Афганистан до 30 години, които се движат на групи и не спазват никакви правила са основните, които са отговорни за размириците в лагера в Харманли. Служители от бежанския център потвърдиха, че когато са станали първите стълкновения, афганистански граждани са се опитали да повлияят на сирийци да се включат в стълкновенията. Те са отказали. Даже някои от тях са помогнали на служителите на реда да излязат от центъра безпрепятствено.

Прокуратурата в Харманли повдигна обвинения срещу 18 мигранти за хулиганство и съпротива срещу орган на властта, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост. Разследват се и действията на полицейските служители спрямо действията им към мигрантите.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: На територията на всички районни управления в Хасково са задържани 400 лица. В случай на събиране на достатъчно доказателства ще се поиска постоянното задържане на лицата от съда и ще се постановят 72 часовите арести. Към този час нямаме доказателства за причините за възникване на този конфликт. Създадена е необходимата организация лицето, което е идентифицирано и задържано от МВР, лицето, което е запалило българския флаг да бъде доведено днес в специализираната прокуратура. Наказанието е лишаване от свобода до 2 години или глоба от 3000 лева.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В понеделник пускат движението по улица Обиколна в Дружба
В понеделник пускат движението по улица "Обиколна" в "Дружба"
Училище по киберсигурност в Блечли парк
Училище по киберсигурност в Блечли парк