Ръчния хляб отдавна е популярен продукт. Но през последните години все повече домакинства залагат и на приготвянето му вкъщи. Традиционното замесване на тесто остава на заден план, но хлебопекарните и здравословните продукти дават много възможности за удовлетворяване на различни вкусове.
Преди да стане майка, Ирина Шопова никога не е помисляла, че ще прави хляб вкъщи. Заради сина си обаче си купува пекарна и сега вече насъщния, с който се хранят в семейството е само домашно производство.
"С хлебопекарната си да речем, че искаш да си много добра домакиня, но нямаш време да бъдеш и хлебопекарната ти помага", каза тя.
Като тегли чертата обаче и излиза по-скъпо.
"Eдин хляб излиза около 1,50. Естественото в този хляб го няма духа на човека, това, което ти можеш да придадеш на хляба, докато го месиш. Тук отива електроенергия", обясни Ирина Шопова.
Майсторите пекари също съветват да се запази традицията децата да ценят вкуса на българския хляб. А когато е замесен вкъщи, цената може да е по-висока, но неговото качество и здравословност са гарантирани.