НОВИНИ

Основателно ли е увеличението на цената на водата в София

Националният комитет за подобряване на водоснабдяването у нас се обяви категорично против увеличаването на водата в София. Експертите от Комитета са на мнение, че исканите от концесионера 20% ръст в цената са неоснователни предвид ниския според тях размер на инвестициите във водоснабителната и канализационната мрежа на столицата.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
20:41, 22.02.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Експертите са изчислили, че ако исканията на концесионера бъдат приети от КЕВР, цената на водата за софиянци ще скочи с 36 стотинки за кубик и ще надвиши 2 лева. Така приходите на "Софийска вода" ще се увеличат с над 30 милиона лева годишно, а в същото време важни инфраструктурни проекти като укрепването на язовирната стена на "Бели Искър" не са реализирани.

"Бавят проекта умишлено и презумпцията им е: Ако вие не увеличите цената на водата с процента, който ние искаме, стената няма да бъде отремонтирана, а пък ако ще да става и потоп за Самоков, респективно и за целия Софийски регион", каза инж. Ганчо Хитров - Национален комитет за подобряване на водоснабдяването.

От "Софийска вода" отказаха коментар по възраженията срещу техния бизнес план. Столичната община също ще излезе с позиция едва след като са готови резултатите от проверката на Енергийния регулатор. Справка показва, че концесионерът е вложил над 50 милиона във водоснабдителната и канализационната мрежа. Предстоят и инвестиции за разширяване на ВиК мрежата и подобряване на канализацията, но проектът за укрепване на язовирната стена на "Бели Искър" е заложен в бизнес плана на водоснабдителното дружество още в периода 2006-2008 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Църковно признание за генерал Шивиков
Църковно признание за генерал Шивиков
Конфликтът в театралните среди
Конфликтът в театралните среди