НОВИНИ

Конфликтът в театралните среди

Напрежение сред театралите. С писмо до медиите актьори от Народния театър "Иван Вазов" поискаха оставката на председателя на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. Причината - според тях Мутафчиев не защитава интересите на работещите в сценичните изкуства. По-късно заради промените, готвени от Министерството на културата, готовност за искане на оставки изразиха и от трупата на Благоевградския театър.

Айше Сали
от Айше Сали
20:33, 22.02.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Още

С обвинения за политически пристрастия и насаждане на негативен образ на гилдията започна напрежението между актьори от Народния театър и Христо Мутафчиев. Недоволството дойде след като председателят на Съюза на артистите подкрепи в свое изказване проектопромени на Министерството на културата. Те предвиждат преобразуването на театри в открити сцени, ако задълженията им набъбнат и след опрощаването на дълговете от началото на февруари.

Нито един от актьорите подписали искането за оставка на Христо Мутафчиев не пожела да застане пред камерата за коментар. Причината - всичко, което е трябвало да бъде казано, вече е написано. Христо Мутафчиев обаче отговори - само общото събрание може да смени председателя на Съюза. Актьорът отрече и да обслужва партийни интереси.

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите: "Някой не иска САБ да бъде силна организация, а да съществуваме просто ей така във въздуха."

От Благовградския театър пък дойдоха искания за оставки към министъра на култирата Вежди Рашидов и неговия заместник Боил Банов. В основата отново са въпросните промени.

Боил Банов, зам.-министър на културата: Това не е механизъм, в който министърът ще каже: ето този театър става открита сцена. Тази опция в закона може и никога да не се запълни. То ще бъде при много строго разписани правила, в които ако се акумулира такова ниво на дълг над 50% от оборота на самия театър."

А за определянето на правилата и търсенето на изход от утре зам.-министърът започва срещи със синдикати, кметове и областни управители. Боил Банов обеща да разговаря и с актьорите от благоевградската трупа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Основателно ли е увеличението на цената на водата в София
Основателно ли е увеличението на цената на водата в София
БНТ 2 излъчва втората среща по проблемите с Топлофикация
БНТ 2 излъчва втората среща по проблемите с "Топлофикация"