НОВИНИ

Кандидатите за държавни служители ще се явяват на два конкурса

Кандидатите за държавни служители ще се явяват на два конкурса, за да бъдат назначени - централизиран и на място в институцията, в която кандидатстват. За това се споразумяха властта, бизнесът и синдикатите по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:01, 22.02.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Повече от 10 хиляди са назначенията и преназначенията на държавни служители като едва 1887 от тях са станали след конкурс. Целта на промените е да се постигне по-голяма прозрачност и обективност.

Социалните партньори не постигнаха съгласие по предложението когато работодателят реши да плаща изцяло за своя сметка осигуровките и данъците на работника, тези разходи да се признават от НАП и да се приспадат от данъците на фирмата. Не бяха одобрени и облекчените услови я за пенсиониране на моряците, работили при условията на първа и втора категория труд.

По повод промените в Закона за държавния служител вицепремиерът Ивайло Калфин и министър Румяна Бъчварова коментираха, че така ще се пресече възможността за политически чистки.

Ивайло Калфин - вицепремиер и министър на труда и социалната политика: Тази гаранция, за която споменавате за политически назначения, се дава доколкото се затваря възможността за заобикаляне възможността за публичен конкурс, което го има в момента.
Румяна Бъчварова - министър на вътрешните работи: При промяна на екипа на едно или друго правителство, това е много лесно да стане, използвайки някои вратички в досегашното законодателство за възможност за назначаване и на практика заобикаляне на основните принципи. Сега въвеждаме една европейска практика, която е доказала своята ефективност, аз мога да кажа от опита си в МВР, че колкото по-широко се използва конкурсът, толкова гаранцията за добрия подбор е по-голяма.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцкият премиер Алексис Ципрас преговаря с фермерите
Гръцкият премиер Алексис Ципрас преговаря с фермерите
Подготовката на Поли Генова за Евровизия 2016
Подготовката на Поли Генова за "Евровизия 2016"