НОВИНИ

Липса на кандидати за гвардейци

Най-представителната част от армията и един от символите на българската държавност набира спешно гвайрдейци. Липсата на кандидати е принудило ръководството да промени критериите, което със сигурност ще се отрази и на общия вид на ротата.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
20:33, 14.05.2016
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Новият подбор на гвардейци ще бъде през юни, а критериите са променени. Вместо с височина от 178 до 182 см, кандидатите могат да бъдат между 175 и 185 см. Така според ръководството на ротата ще бъде отразена и антропологичната характеристика към намаляване ръста на младото поколение. Останалото е по старому - медицински статус, психотест и тест за интелигентност.

Старите гвардейците твърдят, че най-важна е мотивацията.

Светослав Стойков - старши сержант: За мен това да бъдеш гвардеец е нещо уникално, което ме държи тук толкова години.

Тренировките са ежедневни без значение дали е жега, студ или дъжд.

БНТ: Колко часа прекарвате на този плац?

- Различно е, в зависимост от подготовката, в зависимост от мероприятието - от сутрин до обед и следобед още малко.

Текучеството и липсата на желаещи да служат в ротата става хронично, мотивацията все по-трудна. В същото време няма държавно събитие без участие на гвардейската част.

Светослав Стойков - старши сержант: Повече от 15 години служба вече става трудно за да можеш да издържиш тук на това натоварване.

Гвардейците дават денонощно караул.

бригаден генерал Боян Ставрев: Един гвардеец на 40, 40 и няколко години ще му бъде много трудно да марширува, да стои по два часа изправен.

Голяма част от гвардейците напускат още на втората година. И търсят реализация в цивилния живот.

Станислав Тошев - младши сержант, командир на отделение: Най-вероятно по финансови причини, може би е фактора най-голям в днешно време е това, всеки търси някаква сигурност, откъм финансова гледна точка.
бригаден генерал Боян Ставрев: Гвардеец с 800 лв. заплата трудно би преживял, трудно би издържал семейство. И аз се надявам много искрено да променим и нормативната уредба и тези специфични изисквания, които са тъй като се получават само 100 лв. за специфични условия на труд.

Носенето на униформа, която повече от 130 години не е променяна и олицетворява държавността е нещо завладяващо, казват гвардейците. За някои от тях физическото изтощение и ниските заплати остават на заден план.

Светослав Стойков - старши сержант: Човек докато не усети това чувство да бъдеш с униформа, да излезеш на мероприятие, което е свързано с държавния протокол и да усетиш тръпката от това да си там, няма как аз да мотивирам един човек без да го е усетил.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Метрото в Шарлероа възобнови работа след фалшива бомбена заплаха
Метрото в Шарлероа възобнови работа след фалшива бомбена заплаха
Преди 30 мин над Варна
Преди 30 мин над Варна