НОВИНИ

Най-мащабната операция на МВР и ДАНС срещу незаконната миграция

62-ма души са задържани при първата за тази година мащабна спецоперация срещу незаконната миграция у нас. 23-ма от тях са нелегални мигранти без никакви документи, което е в пъти по-малко в сравнение с резултатите от предишни подобни операции, отчете главният секретар на МВР Георги Костов. В мащабната спецоперация на МВР, ДАНС и прокуратурата са проверени 10 000 лица от българо-турската до българо-сръбската граница. В София в къща на тартора на организирана престъпна група за лихварство и рекет са открити 30 бежанци.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Недялко Данов
20:13, 14.05.2016
Чете се за: 07:34 мин.
У нас

Главният секретар на МВР Георги Костов оповести на брифинг резултатите от мащабната специализирана операция на МВР, ДАНС и прокуратурата срещу незаконната миграция вчера

- проверени са 10 810 лица
- 1010 рискови обекта
- 4976 МПС-та
- установени са 62-ма чужденци, пребиваващи нелегално у нас
- от тях 23-ма са незаконно пребиваващи без регистрация
- образувани са 3 досъдебни производства
- 11 от чужденците са под 18 години
- акцията се е провела на територията на 11 областни дирекции - по протежението на цялата българо-турска и българо-сръбска граница: СДВР, ОДМВР Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, София, Враца, Монтана, Видин и в зоните за отговорност на РДГП - Елхово и Драгоман
- капацитетът на домовете на Агенцията за бежанците към момента е запълнен 16%, а на дирекция "Миграция" към МВР - 55%
- това е петата мащабна национална операция срещу незаконната миграция от 2015 г. насам
- в София при задържане на група лихвари във "Филиповци" в къща на ръководителя на групата са открити 30 мигранти
- групата е била от 8 души, 5-ма са в ареста, 2-ма с мярка парична гаранция, един се издирва.

;

гл. комисар Георги Костов, главен секретар на МВР

- От 6 ч. до 20 ч. на 13 май се проведе съвместна СПО между МВР, ДАНС и прокуратурата в районите на действие - СДВР, ОДМВР Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, София, Враца, Монтана, Видин и в зоните за отговорност на РДГП - Елхово и Драгоман.

- Цел на операцията - установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци и лица, съпричастни към каналджийска дейност.

- В хода на операцията се осъществиха и действия по противодействие на престъпност. Общо за провеждане на операцията бяха привлечени 1431 служители с 438 автомобила от състава на МВР. Резултатите са следните - проверени са 1010 обекта, предварително изведени като рискови и като заплахи. Проверени са общо 10810 лица.

- Проверени са 4976 МПС-та. Общо са установени 62 лица, пребиваващи на територията на страната, които са чужденци и отговарят на профила "нелегален мигрант". След извършени проверки е установено, че 11 от тези чужденци са под 18 години, а 23 от тези 62 лица са незаконно пребиваващи в страната без регистрация в системите АФИС и Евродак.

- Т.е. от тези 62-ма чужденци 39 имат някакъв правен статут или им е предоставено убежище от ДАБ, или са в процедура на изчакване на такова, но имат вече са регистрирани и са известни на органите на държавата.

- 23-ма от тях са без регистрация, те са незаконно проникнали и към тях е започнало и наказателно преследване. В рамките на операцията са установени 34 лица, съпричастни към каналджийска дейност. С мерки за неотклонение 24 часа са задържани по време на операцията общо 75 лица. В рамките на операцията са установени 6 лица, обявени за общонационално издирване.

- В домовете на миграцията са отведени 10 чужденци, а 17 са настанени в центровете на ДАБ. Общо от операцията са образувани 3 досъдебни производство по чл. 279 до 281 от НК - "каналджийска дейност". 14 по други членове от НК. Общо са разкрити 10 престъпления. В рамките на операцията са иззети 3 незаконно притежавани огнестрелни оръжия и 116 бр. боеприпаси, като спрямо лицата е взето необходимото отношение.

- Като анализ от операцията изтъкваме, че обективното съпоставяне на резултатите относно броя на задържаните на територията на страната незаконно пребиваващи чужденци, сравнено с провеждани през 2015 г. операции на МВР, съотносими като служители, ресурс и техника, обективният извод е, че задържаните са в пъти по-малко.

- Конкретните цифри, които са ви предоставени и през миналата година, са следните: проведените операции на 01.10.2015 г. са задържани 458 незаконно пребиваващи, или 20 пъти повече от вчерашната операция. На 23.10.2015 г. са задържани 225 чужденци, или 10 пъти повече от вчера. На 30.10.2015 г. са задържани 366 чужденци, или 16 пъти повече. На 15.11.2015 г. са задържани 357 незаконно пребиваващи, близо 15 пъти повече.

- Обективният анализ показва, съвсем обективно, че мерките, които държавата прилага за охрана на българо-турска и българо-гръцка граница, определено са ефективни. Като показател за ефективността за охраната на границата би могъл да се изтъкне и капацитетът, ангажираността на капацитета на домовете за настаняване на чужденци на ДАБ и ДМиграция в МВР. Като към 13.05. - вчера, центровете на ДАБ са запълнени на 16%, а нашите центрове на ДМиграция са запълнени на 55%.

- Завършвам с това, че операции като проведената вчера са периодични и те са важен критерий съвсем обективно да се види нивото на незаконната миграция, нивото на действително пребиваващите незаконно проникнали чужденци в страната. Обективно считаме, че това предизвикателство в момента е под контрол и категорично изтъкваме, че това няма да ни успокои.

- С това, че операцията бе проведена на територията на 2 гранични дирекции. Операцията бе проведена по продължение на цялата турска и сръбска граница, бе проведена, бе проведена и в 11 областни дирекции, които определено са рискови такива, по отношение на незаконно пребиваващи в страната. Операцията определено е прадставителна извадка, тя е на повече от 2-3 от страната, там, където имаме проблеми с незаконна миграция.

- Няма как да отговоря на тоя въпрос. Това са просто политически коментари. Професионално бих могъл да кажа, че по всички български граници е създадена необходимата организация за недопускане на незаконно проникващи в страната. В момента никъде, видно и от предоставените Ви съвсем обективни резултати, не отчитаме засилен миграционен натиск, а за критичен такъв считам, че не е коректно да говорим.

- Националните операции по противодействие на незаконната миграция с участие на такъв брой служители, еднотипните, в рамките на 1 година назад са тези 5. Има множество операции, които се провеждат регулярно на регионално ниво, но обективните критерии за сравнение не биха позволили да се съотносят към вчерашната операция.

- Първата е за тази година на такова глобално ниво. Иначе по територии операциите ни са периодични, ежеседмични.

- няма да е коректно да го уточняваме, защото тези 23-ма незаконно проникнали в страната, те са без документи за самоличност. Тепърва те са настанени в центровете на дирекция Миграция, тепърва с тях ще има процедури по тяхното брифиране от агенти на ДАНС.

- Тепърва ще бъде установен произходът на страните, от които те идват. Твърденията за техен произход обикновено са недействителни. При задържането им, нали при задържането всички са от зони на потенциален военен конфликт и следва да им се предостави убежище. В действително, обаче, много от тях са и икономически мигранти.

- Да кажем, че тези групи са по-скоро медиен проблем, отколкото действителен.

- Не мисля. Мисля, че няколко пъти имахме възможност да кажем, че тези групи не следва да се поставят под един знаменател, защото казваме - има голяма степен на вероятност голяма част от тях да са добронамерени, има голяма степен на вероятност и известна част от тях да са недобронамерени.

- Така или иначе, след като МВР демонстрира една отвореност към гражданското общество и демонстрира възможност за сътрудничество от страна на всички гражданки организации, всички представители на гражданското общество, в рамките на закона, обаче, считам, че този проблем леко затихва.

- Тепърва и ние ще анализираме тази ситуация. В резултат на оперативна работа на колегите от ГДБОП, за което няма как да не ги поздравим, това е група, която години наред е тормозела гражданите на западна София, в резултат на така една задълбочена оперативна дейност е противодействано 30 незаконно проникнали в страната да продължат пътя си към Западна Европа.

- На следващия ден, вчерашният, в резултат на усилията на над 1400 служителя на МВР са задържани 23-ма незаконни проникнали в страната. Очевидният извод, който бихме могил да направим, е, че каналджийството като престъпна дейност явно вече е привлекателно поради вдигане числото на парите, които се предлагат за преминаване през страната и вече е апетитно за висококонспиративни и организирани престъпни групи.
- Това означава, че незаконната миграция е и предизвикателство от нов тип пред оперативните служби, специално и за ГДБОП. Тук вече би могло и да се коментират и предложенията, които са направили ръководството на МВР в чл. 39 от ЗМВР да се промени. И по-специално в частта за правомощията на ГДБОП каналджийството да стане едно от престъпленията, което е от приоритет за работа на ГДБОП, тъй като то вече е достатъчно обществено опасно.

;

Даниела Попова, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура

- На 12 май, преди два дни, беше проведена реализация от ГДБОП под ръководството на СП...

- При която бе преустановена дейността на организирана престъпна група за лихварство. В какво се е изразявала тя? Това са физически лица, жители най-вече на кв. Филиповци, които са вземали заеми от членове на организираната престъпна група. В суми от 100 до 4-5 000 лева, като сумите над 1000 лева са били обезпечавани с предоставяне на автомобил или прехвърляне на някакъв недвижим имот.

- Впоследствие им е обещавано, че ще им бъдат върнати недвижимите имоти или автомобилите, но в повечето случаи данните и доказателствата, които сме събрали към настоящия момент, са тези, че групата не е връщала имотите, като непрекъснато са твърдели, че се дължат все още и още лихви, независимо от върнатите основни заеми.

- По тази реализация са направени около 10 претърсвания и изземвания на жилища, на офис към автомивка, за която е установено, че е собственост на ръководителя на ОПГ, както и на жилища на членове на организираната престъпна група.

- Намерени са неголеми суми, около 5 000 лева в офиса, в този офис е установено, че са живели и двама от членовете на ОПГ, като там са намерени и автомобили, които са собственост на лица и които са били оставени в залог срещу предоставената сума.

- Задържани са 7 човека, а членове на тази ОПГ са определени и е установено, че са 8, но единият от тях се издирва към настоящия момент. Тези 7 човека са били задържани до 24 часа по ЗМВР. Днес е внесено искане за задържане под стража спрямо 5 лица, на 2 лица е определена мярка за неотклонение парична гаранция. Един от тях се издирва.

- При претърсванията и изземванията са намерени множество документи, нотариални актове, тефтери с имена на длъжници, записи на заповед, намерени са дебитни карти и лични карти на физически лица. За дебитните карти е посочено от свидетели, че са теглени пари от тяхно име от някои от членовете на групата.

- Има данни, че групата е действала доста дълъг период от време, като обвиненията, които са към настоящия момент, за всички 7 лица е участие в организирана престъпна група. За едно лице Януш Йорданов е ръководител на тази организирана престъпна група и спрямо него има и още 2 обвинения - за лихварство и за изнудване.

- При претърсванията и изземванията на едно от жилищата и при разпит на част от свидетелите е установено, че в къща-собственост на Януш Йорданов, ръководителят на ОПГ, са намерени 30 лица бежанци, които са бежанци, които са посочили, че са иракски и сирийски граждани. Но това е по техни данни, тъй като същите няма документи.

- Към настоящия момент се работи и по тази линия, установяваме, че групата се е преквалифицирала в един момент в подпомагане на бежанци. Установяваме към момента дали приносът е на цялата група, или на отделни членове на тази група в тази дейност. Като те са набирали и шофьори и автомобили за транспортирането на лицата извън границата на страната.

- Набирали са други автомобили, шофьори са търсели. В момента се разследва и по тази линия дейността на групата.
Над 20 човека са разпитани, анонимни и явни свидетели. Нямат обвинение в каналджийство.

За разследването във Фонда за лечение на деца

- Разследването във ФЛД си върви, така че рано е още да се правят каквито и да е изводи, аз чувам по новините твърде много информация за това, но намирам, че която и да е неправомерна дейноста не може да бъде оставена да се развива в тази посока, независимо от това, че действително темата е изключително чувствителна за обществото.

- Никой не би искал да остави децата без лечение. И те не са и оставени към настоящия момент без лечение, но една неправомерна дейноста не бива да се толерира в каквато и да било посока.

- Изобщо не се касае само за административин нарушения, дайте да не бързаме да говорим по този въпрос.

- Към настоящия момент се оглеждат множество документи. Разпитват се свидетели, има свидетели, които говорят за неправомерна дейност на групата. Защо трябва толкова бързо да правим категорични изводи, не ми е ясно. Ние, ако имахме безспорни доказателства, досега да сме внесли обвинителен акт. Но знаете, че разследването е един доста тежък процес, особено когато се касае за ОПГ. Особено когато се касае за длъжностни престъпления, при които следва да се огледат множество документи. Над 100 тома вече е делото.

;

Наистина, най-мащабната операция на МВР, ДАНС и прокуратурата изобщо за 2016 г. до момента е тази срещу незаконната миграция. Установено е, че 39 от задържаните чужденци са в процедура за получаване на статут в България, а 11 от негалните чужденци са непълнолетни - под 18 години.

;

В хода на операцията са задържани общо 75 души, от които 34-ма каналджии. Образувани са три досъдебни производства по 279-281 от НК - "каналдижийска дейност".

;

Проверени са 10 000 души, 1000 съмнителни обекта и близо 5000 автомобила. В акцията са участвали и 1400 полицаи.

;

Мащабната операция е първата такава за 2016-а и се проведе на територията на 11 областни дирекции от турска до сръбска граница - от Бургас и Ямбол до Драгоман. Става дума за големите областни градове и райони, които службите у нас са преценили за рискови.

;

Главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов заяви, че в сравнение с предишните 4 подобни акции през 2015-а броят на негалните чужденци у нас, задържани сега, пада близо 20 пъти - от 458 до едва 23-ма сега. Тепърва задържаните ще бъдат разпитвани от агенти на ДАНС за изясняване националността им.

;

Това е и един от основните изводи на операцията - сравнявайки резултатите с предишни години, не можем да говорим за засилен миграционен натиск към страната, каквито коментари се появиха. Данните показват още, че едва 16% от капацитета на центровете на ДАБ са запълнени. А тези към дирекция "Миграция" в МВР - на 55%. По думите на Георги Костов, държавата охранява ефективно границата.

;

И още един извод от акцията: по думите на главния секретар, каналджийството, за съжаление, става все по-привлекателно сред българските организирани престъпни групи. При акция на ГДБОП и прокуратурата в столичния квартал "Филиповци" са открити 30 незаконни мигранти. Акцията е била насочена срещу група за лихварство и изнудване, очевидно преквалифицирала се в трафик на бежанци. Групата е задържана. Чужденците са иракчани и сирийци, но, разбира се, службите се съмняват.

;

По думите на Георги Костов, предвид апетитността на каналджийството, от МВР предлагат промени в закона, така че тази дейност да е едно от престъпленията, което да е приоритет за ГДБОП. Тъй като вече било достатъчно обществено опасно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласът на града:  За незаконното строителство в Гърмен
"Гласът на града": За незаконното строителство в Гърмен
Преди финала на Евровизия
Преди финала на "Евровизия"