НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че няма да се кандидатира за президент

В Стара Загора премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че няма да се кандидатира за президент. Относно изненадващата подкрепа на ДСБ за втори мандат на президента Росен Плевнелиев, според Борисов, тя е или блъф, или с цел да се уязви държавния глава. Самият Плевнелиев заяви снощи в "Панорама", че ще обяви до 30 юни дали ще се кандидатира за втори мандат. Реакции на предложението на Кънев днес имаше и от Меглена Кунева, и от Цветан Цветанов.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев екип на "По света и у нас"
19:45, 14.05.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов коментира, че ГЕРБ ще обяви дали ще подкрепи Росен Плевнелиев за втори президентски мандат през юни - юли. По повод номинацията на Радан Кънев на сегашния държавен глава, Борисов обясни, че никой не е разговарял с него по този въпрос и се пошегува:

Бойко Борисов - министър-председател: С удоволствие ще възложа на г-н Цветанов да се срещне с г-н Кънев като председател на нашия предизборен щаб да обиколят заедно структурите по места в страната да подготвят изборите ни за общия ни кандидат за президент.

А Цветан Цветанов заяви в Русе, във връзка с Радан-Къневата номинация, че не е нормално политик да предложи някого за президент, при положение, че и самият номиниран не знае.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: И когато си толкова объркан, толкова непоследователен, и търсиш вече как да бъдеш отразен, не смятам, че това е начинът, по който трябва да го правиш.

По Конституция президентът е независим и равноотдалечен от всички партии - така президентът Росен Плевнелиев коментира призива на председателя на ДСБ Радан Кънев всички проевропейски партиии да се обединят около кандидатурата на Плевнелиев за втори мандат.

Росен Плевнелиев, президент на Република България: Не участвам, а хората, които говорят и дават подобни оферти, единствено излагат собственото си становище и мнение по въпроса. Не става въпрос за оферти, не става въпрос за каквито и да било други действия извън държавния глава, който е посветен в последната година от своя първи мандат, да работи както и досега - по съвест, надпартийно и по закон.

Крайно необичайно e да се издигне кандидатура без да попиташ номинирания - коментира и вицепремиерът Меглена Кунева. Тя се съгласи с тезата на президента, че това е тежка политическа интрига. Заяви, че Реформаторският блок трябва да бъде единен, за което тя и колегите и полагат усилия.

Меглена Кунева - вицепремиер, председател на ДБГ: Да се споменава Реформаторсият блок, не с това което прави - позитивно, а с такива скандали, е много лош ход. Ако някой иска да убие блока, това е стъпка в тази посока.

Друга актуална тема - за референдума на Слави Трифонов - от студиото на "Панорама" Росен Плевнелиев призова депутатите да попитат конституционните съдии дали въпросите от този референдум не противоречат на основния закон.

Росен Плевнелиев, президент на Република България: Референдумът е ядреното оръжие на демокрацията. Но това оръжие трябва много да внимаваме кой и как го използва. Притеснен съм, колкото съм горд, толкова съм и притеснен, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти. И в един слънчев ден ще се окаже, че лекарството не е употребено по правилния начин. Този един ден няма да е слънчев за българската демокрация.

Ако депутатите не сезират конституционните съдии по въпросите на Слави Трифонов, Плевнелиев щял да направи това. Министър Захариева също призова Конституционният съд да се произнесе по референдума на Слави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масов бой на московско гробище
Масов бой на московско гробище
Почина художникът Божидар Икономов
Почина художникът Божидар Икономов