Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Липсват лични асисетни във Варна

Години наред много деца с увреждания във Варна, а и в цялата страна, са лишени от възможността да учат и да общуват с връстниците си, защото нямат социален или личен асистент. Така те остават затворени вкъщи, а единият от родителите е принуден да напусне работа. Те казват, че държавата все още няма адекватна стратегия за подкрепа на хората с увреждания.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
10:56, 09.03.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Едва 120 деца със специални образователни потребности във Варна имат социален асистент. Други 100 обаче са в листата на чакащите. 10-годишната Валя е единственото дете със синдром на Даун във Варна, което посещава масово училище.Тя е във втори клас, вече срича и знае таблицата за умножение.

Галина Вълчанова, майка на Валя
Някои посещават училището в Аспарухово за деца с нарушено зрение или си стоят вкъщи.

Община Варна заделя 800 хиляди лева за финансиране на програмата, която осигурява социални асистенти на деца с увреждания.

Любомира Комитска - директор на Дирекция "Социални дейности" към Община Варна
Има комисия и тя прави подбор. Но е трудно да прецениш дали едно дете с ДЦП трябва да има шанса да ходи в масова ДГ или училище и едно, което е суперкинетично.

Децата с увреждания се нуждаят от постоянна рехабилитация, лекарства и специален хранителен режим. Месечната помощ, която получават, дори след промените в Закона за семейните помощи, далеч не покрива тези разходи.

Десислава Славчева - Мейер
Само рехабилитацията, която ние сами си поемаме, а тя е скъпа, трябва да бъде поне 4-5 пъти в седмицата, надхвърля сумата от 600 лв.

Най-големият страх за родителите на деца с увреждания е, че няма на

кого да ги оставят, след като си отидат от този свят.

Галя Койчева
Някои от младежите бяха останали вкъщи без услуга 3-4 години. Това е пагубно за тях.

Животът на семействата, които са поели тежката отговорност да отгледат дете с увреждане у нас, може да бъде друг, ако демонстрираната загриженост към проблемите им от страна на държавата и на институциите не е нищо повече от лицемерие, облечено в закони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Кюстендил избират най-красивото момиче
В Кюстендил избират най-красивото момиче
Прокуратура няма да образува досъдебно производство по сигнала на Георги Костов
Прокуратура няма да образува досъдебно производство по сигнала на Георги Костов