НОВИНИ

Ядем ли "второ качество" храни?

Какви са цените на храните у нас и в Европа и можем ли от статистическите данни да разберем дали ядем "второ качество" хрaни? Темата коментираха в "Денят започва" Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища от 2010-а година до 2015, и шеф-готвач Георги Иванов, председател на сдружение "Евро-Ток", което единствено извършва официална консултантска дейност към Европейската комисия и Европейския парламент при приемането на политики и закони в областта на храните.

bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 09.03.2017
Чете се за: 01:49 мин.
У нас
Какви са цените на храните у нас и в Европа

Един милион и 500 хиляди души гладуват. Това показва изследване на Българската хранителна банка. Същевременно изхвърленото количество храна у нас, да изхранва в продължение на година и половина всички българи, живеещи под прага на бедността.

Всяка година у нас се унищожават 670 хиляди тона храна. И докато изхвърляме храна, докато милион и поливна живеят в бедност, се оказва, че имаме най-евтиния достъп до храна в целия Европейски съюз.

Най-скъпа храната е в държави като Швейцария, Норвегия и Дания, която е страната с най-скъпите продукти изобщо, с изключение на плодовете и зеленчуците, които са по-скъпи в Швеция. Това сочат данните за потреблението в Евросъюза през 2015-а година. Цените в Швейцария са по-солени 172 процента от средното за ЕС.

Най-евтината храна в съюза ядат поляците. Ако към статистиката прибавим и страни-кандидати за членство, най-насметка пазаруването излиза в Македония.

Къде сме ние? Според данните на Евростат - само в пет държави пазаруват по-евтино от нас, а в 32 за храна плащат по-скъпо. Един от най-евтините продукти на българския пазар е брашното, затова и няма обективна причина хлябът у нас да е скъп. В този момент свинското у нас е с рекордни ниски цени, в сравнение с предходните години. За пет години обаче, цената на сиренето у нас е набъбнала с 1 лев за килограм. Последната година маслото и фасулът отбелязва най-високи цени, в сравнение с последните шест години.

Ценовите нива на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се различават значително в отделните държави-членки на Съюза. През 2015 г. в Дания те са били 145% от средните цени в ЕС, докато в Полша те са били 63% от средното за ЕС. Цигарите са най-скъпи във Великобритания - 219% от средното за ЕС,.

В България те са едва 50% от средното за ЕС. Или с други думи най-евтини.

С най-скъпата наздравица могат да се похвалят в Ирландия, където алкохолът е с 175% от средното за ЕС.

Резултатите от проучването дават и представа за различните подгрупи на продукти за всички участващи страни. Сред всички 38 страни, включени в доклада на Евростат - Швейцария показва най-високите нива на цените на хляб и зърнени храни, месо и риба, а Норвегия е с най-високите цени за млечни продукти. Дания е най-скъпата страна за хляб и зърнени храни, месо и риба, докато Кипър е с най-високи цени за мляко, сирене и яйца.

Сред всички 38 страни най-ниските цени за масла, мазнини, плодове, зеленчуци и картофи се наблюдават в Македония, а за други хранителни продукти - в Полша. Сред държавите-членки на ЕС, Полша е най-евтината страна за масла, мазнини и други хранителни продукти, а Румъния за плодове, зеленчуци и картофи. Какво обаче е качеството на храните в Източна Европа?

Според нашумяло словашко изследване на разликите в съдържанието на 22 продукта на водещи мултинационални компании, продавани в Източна и Западна Европа, един и същи продукт на една и съща компании има разлики в съдържанието си. И то драстични. Колбасите на Изток например съдържат по-малко месо и повече мазнина, млечните храни са с по-малко протеини, а в шоколада има по-малко какао. За това и словашкият министър на земеделието Габриела Матечна призова производителите на храни „да престанат да делят потребителите на две класи". Тя даде специално интервю за "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерство на отбраната търси 32 гвардейци
Министерство на отбраната търси 32 гвардейци
Вторият етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна започва до дни
Вторият етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна започва до дни