НОВИНИ

Макрон обяви мерки за защита на жените

Френският президент Еманюел Макрон обяви равноправието между мъже и жени за кауза на своя мандат. Той представи мерки против насилието срещу представителките на нежния пол и почете с минута мълчание паметта на убитите от свои партньори жени през 2016 г. Във Франция мобилизацията срещу посегателствата срещу жени е особено активна.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:46, 25.11.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Франция не трябва да бъде една от тези страни, в които жените се страхуват. Президентът ѝ обяви мерки, за да постигне тази си цел и потвърди, че половото равноправие е кауза на неговия мандат.

Петиция от 129 000 подписа в интернет призоваха Еманюел Макрон към спешен план, след скандала Уайнстийн, който отприщи лавина от оплаквания и във Франция. Така се стигна до днешната му реч в Елисейския дворец.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Изслушахме вашите свидетелства и ангажименти и цялата дълбочина на реалността на насилието над жени. Всеки ден по малко можем да възстановяваме равноправието между мъже и жени, това ще промени нещата.

Макрон обяви три приоритета - обучение и борба на ниво култура в полза на равноправието, по-добро третиране на жертвите и засилване на репресивния арсенал. Той пледира минималната възраст за сексуален акт да бъде фиксирана със закон на 15 години. За пострадалите ще има пряка телефонна линия с полицията.225 000 жени във Франция са пострадали от физическо или сиксуално насилие от своя партньор миналата година и само една от пет е подала жалба.123 са били убити.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Моля за минута мълчание в памет на битите, изнасилени и убити жени.

Швеция също е разтърсена от секс скандал. Срещу ключова фигура в културния живот на страната има обвинения от 18 жени за непристойно поведение, някои от инцидентите са били в апартаменти на Шведската академия. От институцията обявиха, че въпросният мъж няма да присъства на банкета по случай Нобеловите награди.









Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Това ли е първообразът на българския флаг
Това ли е първообразът на българския флаг
Пучдемон започна предизборната си кампания от Белгия
Пучдемон започна предизборната си кампания от Белгия