НОВИНИ

Макрон в търсене на търговско споразумение с Китай

Търговски споразумения, откриване на нов музей и призив Пекин да отвори пазара си за международни компании. Тези акценти се откроиха по време на посещението на френския президент Еманюел Макрон в Китай. Това е втората му визита в страната, като обещанието на Макрон е да посещава Китай поне веднъж годишно.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:27, 05.11.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Наздравица, приятелски тон и заявка, че това е само началото на засиленото икономическо сътрудничество между Франция и Китай. Еманюел Макрон пристигна в Шанхай за откриването на второто Международно изложение за вносни стоки, а очакванията са Париж и Пекин да подпишат поне 40 договора за икономическо сътрудничество.

Посещението става на фона на продължаващата търговска война между Съединените щати и Китай, както и да поредната крачка към оттеглянето на Вашингтон от Парижкото споразумение за климата.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Присъединяването на Китай към Световната търговска организация през 2001-а разтърси световната икономика и постави Азия в нейния център. Но Китай трябва да стане по-отворен към света.

Никой не печели от търговските войни. От напрежението между две от най-силните икономики, губят всички.

В отговор на думите на Макрон Си Дзинпин обеща, че страната му постепенно ще отваря пазара си за чуждестранни икономики. И избра да се придържа към философски изказ:

Си Дзинпин, президент на Китай: Развитието на икономиката е като това на великите реки по света - Яндзъ, Нил, Амазонка, Дунав - те всички следват своето течение и нищо не може да попречи на тяхното могъщество. Нито подводните течения, нито речните камъни, които опитват да отклонят водата.

В рамките на визитата си, Еманюел Макрон откри първия клон на прочутия културен център "Помпиду" извън Европа. Ход, приеман като пример за предпочитаната от френския президент мека дипломация.

Посещението му в Шанхай приключи с вечеря със Си Дзинпин, на която присъстваха и първите дами на Франция и Китай, а утре се очаква да се срещне и с премиера Ли Къцян в Пекин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АЕЦ Козлодуй отчете рекордна печалба, БЕХ - загуба
АЕЦ "Козлодуй" отчете рекордна печалба, БЕХ - загуба
В Сопот организират кампания за събиране на храна за мечето Суими
В Сопот организират кампания за събиране на храна за мечето Суими