НОВИНИ

Промените в Изборния кодекс предизвикаха нов скандал в парламента

Спорове и скандали в парламента заради гласуването на промените в Изборния кодекс. Изненадващо - обсъждането на поправките беше преустановено заради спешно заседание на правната комисия, която предложи въвеждане на изцяло машинен вот. Но след местните избори тази година. Темата предизвика скандал. Отляво се усъмниха в опит за фалшифициране на изборите. ГЕРБ определиха тези твърдения като атака срещу демократичния ред. Заседанието продължава и в момента - Милена Кирова включваме оттам. твърдения като атака срещу демократичния ред.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:07, 14.02.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Машинното гласуване се превърна в новото камъче на раздора. От ГЕРБ увериха, че машинно гласуване ще има в 3000 секции на евровота и 6000 за местни избори ако се гласува в зала. Позоваха се на доклад на ЦИК от 150 страници - този метод за гласуване с машини губел позиции в европейски и световен мащаб.

От ляво заявиха, че машинното гласуване е път към отстраняване на герб от власт. И запитаха управляващите защо от 2014 г. до сега не са го въвели. От БСП предупредиха, че ако промените в Изборния кодекс бъдат приети, ще сезират Венецианската комисия, Конституционния съд, настояха и за вето от президента. Ще представят и пред посланиците у нас как се провеждат евроизборите.

Тома Биков от ГЕРБ отвърна, че думите на Нинова са атака срещу демократичния ред на страната. Според Биков, БСП прави кампанията си върху тезата, че ГЕРБ ще фалшифицира изборите, защото знае, че ще ги загуби.


Корнелия Нинова, председател на БСП: ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите. Няколко пъти нарушиха Конституцията. Отказаха да се махнат мъртвите души, няма да има машинно гласуване, няма да има преференции, разрешиха да се оповестяват резултати. Господин президент, наложете вето.
Тома Биков - ГЕРБ: Притеснително е внушението, че ще бъдат фалшифицирани. Те не са минали. Когато доверието го няма обществото е в хаос. И всички граждани живеят зле. Това, което говорите е атака срещу демократичния ред. Когато изборите станат нелегитимни, ние ще си направим кампанията така, защото знаем, че ще загубим. Това можете на вашия конгрес да си го говорите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамид Хамид в „Още от деня“: Преференциалният вот не се обезмисля
Хамид Хамид в „Още от деня“: Преференциалният вот не се обезмисля
17 са случаите на болни от морбили в страната, няма опасност от епидемия
17 са случаите на болни от морбили в страната, няма опасност от епидемия