НОВИНИ

Мълнии удариха Европа

Мълнии удариха Европа. Двама души загинаха, а около 50 са ранени. Стихията порази детски рожден ден в парижки парк. 11 души пострадаха, повечето от които деца. Мълния удари и стадион в Германия по време на детски мач. Ранени са 35 души. В Полша от мълния загинаха двама туристи.

bnt avatar logo
от БНТ
11:26, 29.05.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

За часове мълниеносни облаци скриха небето на голяма част от Европха.

Осем деца и трима възрастни празнували рожден ден на открито, в парк Монсо в Париж, когато небето се разцепило. Те се скрили от бурята под близко дърво, но били поразени от мълния. Открил ги пожарникар. той не бил на служба, а в почивен ден. Излизал от музей, когато видял хората в безпомощно състояние.

Пожарникарят казал първа помощ и извикал спасителни екипи. Лекарите казват, че ако пожарникарят не бил наблизо, трагедията щеше да е много по-голяма.

ЕРИК МУЛЕН, пожарникар
Четири деца и двама възрастни са в тежко състояние. Състоянието на трима е критично.

Подобна трагедия се разигра и на стадиона в град Хопщетен. Очевидци разказват, че нямало нито буря, нито дъжд, когато мълнията ударила. Тя поразила директно съдията. Той изпаднал в безсъзнание. От стихията пострадаха още 35 души, състоянието на трима е тежко.

В Южна Полша мълниите взеха две жертви. Те били в планината, когато били настигнти от буря. Мълнии раниха и трима души близо до границата между Полша и Словакия.

Причината над Европа да надвиснат мълниеносни облаци е нестабилното време, което се дължи на сблъсъка на топли и влажни въздушни маси със студени. Днес в Европа отново се очакват бури. Синоптиците предупреждават, че опасността от мълнии остава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Трагедия в старчески дом в Киев
​Трагедия в старчески дом в Киев
Вечерен час за американските военни в Окинава
Вечерен час за американските военни в Окинава