НОВИНИ

Борисов: Това е най-бързото връщане на мигранти в ЕС

По-голямата част от мигрантите, които бяха задържани след незаконно пресичане на границата ни с Гърция, вече са предадени на гръцките власти. Останалите ще бъдат върнати до десетина дни, когато приключат досъдебните производства срещу тях. Това стана ясно след спешно съвещание в Благоевград, в което участваха премиерът, вътрешният министър и директорът на Гранична полиция.

bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 29.05.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В прякото включване в обедните новини репортерът Елена Чимева каза, че двете задържани групи са били измамени от трафиканти, те са били излъгани, че ще бъдат закарани в Македония. На всеки са били поискани по 200 евро. Премиерът Бойко Борисов каза, че ситуацията е била овладяна за по-малко от час при добра стиковка между армията, МВР и граничните власти. По-голямата група от 56 души вече е върната в Гърция, а останалите 40 ще бъдат върнати след десет дни. Премиерът каза, че повечето са жени и малки деца, на които са осигурени всички необходими продукти.



Бойко Борисов, министър-председател на България:

По принцип те не са знаели, че България има най-съвременната техника, за която сме инвестирали пари. Това е т.нар. уред "Туптящо сърце". За тези, които се опитаха сутринта да обясняват, едва ли не, че има пробив на границата искам да им кажа, че първата група е заловена веднага на р. Струма, веднага при влизането в България. Ние не може да влезем в Гърция да ги арестуваме. Втората е в товарния влак, уредът ги е засякъл и на самата гара са свалени.

Премиерът определи като рекордна реадмисия, т.е времето за което са били върнати мигрантите. Той уточни, че до момента това не се е случвало в Европа.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че още в момента когато са получили информация, че на наша територия са влезли мигранти е поддържала връзка с колегата си от гръцкото вътрешно министерство и гръцката държава е реагирала много бързо.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи:
На практика това е една от най-бързите мисии, която можем да си представим. И мисля, че много силен знак към трафикантите, които организират тези нещастни хора. Подвеждат ги като им обещават да стигнат до Европа. Мисля че им показахме как действаме и как ще действаме от тук нататък.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обновяват стар язовир край Русе
Обновяват стар язовир край Русе
Защо студентите се отказват без да вземат диплома?
Защо студентите се отказват без да вземат диплома?