НОВИНИ

Защо студентите се отказват без да вземат диплома?

Всеки пети студент отпада от университета, без да вземе диплома. Това сочат данните на Министерството на образованието. Процентът е най-високият за последните четири години. Какви са причините и в кои висши учебни заведения студентите се отказват най-много, вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
11:49, 29.05.2016
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Високи критерии или пък ниска мотивация? Причините може и да са различни, но цифрите говорят едно. Близо 59 хиляди първокурсници са влезли в университет през изминалата година, 11 хиляди студенти обаче са си тръгнали без диплома.

Беатрис Любенова, студент: В началото ми беше трудно, докато свикна с начина на провеждане на изпити.

Александра Петрова, студент : Повечето колеги, които нямат амбицията да се справят, не отделят време и не четат. Може би затова отпадат.

Георги Йорданов, студент: Причина затова е може би социалната среда, в която живеят повечето.

Икономиката е отказала най-много студенти от желанието да получат висше образование. Младежите са срещнали трудности и при управленските специалности. Препъникамък са били още изучаването на филология, електротехника, инженерство и педагогика. Най-много пък са отпадналите студенти от Стопанската академия в Свищов.

доц. д-р Иван Марчевски, ректор на Стопанска акадамения - Свищов:
"34% от хората, които са прекъснали, са го направили поради слаб успех, което за мен е доказателство, че ние се опитваме да поддържаме високи стандарти на изхода, въпреки че на входа сме принудени все повече и повече да смъкваме летвата.

Здравословните проблеми и майчинството пък са основните препятствия пред завършването на Алма матер. Най-големият университет в България - Софийският е и с най-много прекъснали студенти.

И докато при едни отпадането е проблем, то в други университети могат да се похвалят, с това че не са загубили нито един студент през 2015 г. Нак-силно мотивирани да завършат са онези, които са се посветили на изкуствата, спорта и военната подготовка.

проф. Виктор Паунов, зам.-ректор на НХА:
Институциите, които обучават студенти по изкуства, не разчитат на масовост и най-вече подборът и мотивацията на тези, които кандидатстват в тази област, е нещото, което нас ни фикусира и ни задължава изборът ни да бъде много правилен и насочен, така че талантът да бъде открит.

А задържането в академията минава през обучение в малки групи и индивидуална работа с всеки един студент. Другите университети също обмислят как да намалят текучеството. В Свищовската академия намират решението в дигитализацията на учебното съдържание и в съчетаването на обучението с работата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Това е най-бързото връщане на мигранти в ЕС
Борисов: Това е най-бързото връщане на мигранти в ЕС
Обучават безплатно деца да плуват във Варна
Обучават безплатно деца да плуват във Варна