МОН оповести новостите при външното оценяване за VII клас

Догодина тестът по български език и литература за седмокласниците ще включва материала по литература само от 7 клас, а по български език - от 5, 6 и 7 клас, казаха днес окончателно от просветното министерство. Повече от месец преди началото на учебната година оттам обявиха промените в изпита след 7 клас.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:26, 30.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Учебното съдържание по български език се олекотява и в теста няма да се включват вид и залог на глагола, видове подчинени изречения, фразеологизми и пароними. По литература обаче ще има два нови текста- "Стани, стани юнак балкански" и "Вятър ечи" на Добри Чинтулов.

Откъсът за чикагското изложение ще замени този за "Ниагара" в "До Чикаго и назад", а частта "Бай Ганьо пътува" заменя "На гости у Иречек". Времетраенето на изпита по български език и литература и броя на тестовите задачи не се променят. Въпреки намеренията за промяна и преразказа в теста остава същия.

Александър Трингов, експерт по български език и литература: Запазва се формата - трансформиращ преразказ с дидактическа задача върху непознат текст или от български, или от чужд автор.

Догодина по литература материалът ще е само от 7 клас. Следващата година ще е от 6 и 7 клас, по- следващата - от 5, 6 и 7 клас. До решението се стигна след като родители протестираха, че децата им, бъдещи седмокласници, не са били предупредени за промените. По математика - материалът за изпита ще е от 5, 6 и 7 клас. Има промени - ще има още една, трета задача, с пълно описание.

Маня Манева, експерт по математика: Работната група предложи това да е задача, която е позната, има я по всички учебници, така че да можем да проследим трансфера на знанията на учениците, тяхното логическо мислене, което е натрупано.

Отпадат линейните параметрични уравнения и неравенства и трапец. Задачите остават три вида, но броят им вътрешно се променя - с избираем отговор са 17, с кратък - 5 и с пълно описание - 3. Министър Вълчев коментира и изместването на датите за изпитите към края на юни като каза, че това няма да удължи самата кампания.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Инерком обжалва забраната да купи ЧЕЗ
"Инерком" обжалва забраната да купи ЧЕЗ
ВАС отмени промените в Плана за управление на Национален парк Пирин
ВАС отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин"