НОВИНИ

Музикалното училище във Варна започва годината с месец закъснение заради ремонт

С месец закъснение възпитаниците на Националното училище по изкуствата във Варна утре най-после тръгват на училище. Причината за отлагането на учебната година е основен ремонт на сградата, който не приключи в срок. Преподавателите вече са преструктурирали учебния материал, пропуснатите часове обаче са много и трудно ще бъдат наваксани, казват родители.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
20:24, 16.10.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

След едномесечната принудителна ваканция учениците от музикалното училище ще трябва здраво да залягат над учебниците, защото имат да наваксват много. Това ще стане за сметка на часовете за упражнения, което пък ще засегне най-вече учениците от 7. и 12. клас, на които предстоят матури. Родителите също са притеснени.

Надежда Алексиева - родител: Даваме пари за частни уроци по инструмент, аз се правя на учителка вкъщи.

Директорът на училището каза, че не е очаквал ремонтът да се проточи толкова, затова не е осигурена друга сграда за учениците.

Христо Дипчиков, директор на НУИ "Добри Христов" - Варна: Просто така се получи, съжалявам много.

Родители се оплакаха от липсата на информация, включително от Министерството на културата, под чиято шапка е училището.

Надежда Алексиева - родител: От Министерството на културата повтаряха, че ще бъде дадена пресконференция, около 3 седмици повтаряха това, нищо друго не ни казваха.

Според договора ремонтът на училището трябваше да приключи на 22 септември. Заради отказ на проектантите от авторски надзор строителните дейности започват по-късно.

Иван Мечкунов - ръководител на проекта и гл. експерт в Министерството на културата: Проектанти от оригиналния екип се отказаха от авторски права. Докато намерим заместници, да сключим договор с всеки един от тях, това отне време.

В обновяването на училището са инвестирани над 3 милиона лева европейски средства. Според ръководителя на строителния екип ремонтът не е цялостен.

Валентин Панайотов - ръководител на строителния екип: Дворът на училището по проект е с частичен ремонт. Нещо, което, според мен, би трябвало да се направи, е ремонт на целия двор заедно със съоръженията. Оградата има пукнатини, необходим е конструктивен проект, да се разработи и да бъде изпълнен.

Директорът на училището беше категоричен, че децата няма да учат по време на ваканцията, а учебната година ще приключи в срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор на училищен автобус почина зад волана в движение, но спаси децата
Шофьор на училищен автобус почина зад волана в движение, но спаси децата
Движение България на гражданите коментира проектобюджета на НОИ
"Движение България на гражданите" коментира проектобюджета на НОИ