НОВИНИ

Над 200 шивачки втори месец са без заплати

Пореден случай на работници, останали без заплати. Повече от 200 шивачки поискаха съдействие от омбудсмана Мая Манолова, за да получат дължимите им възнаграждения от австрийска фирма, която скоро ще бъде закрита. Фирмата е с филиали в Кричим и в пловдивското село Стряма. Инспекцията по труда в Пловдив вече започна проверка по случая.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
19:31, 17.04.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Новината, че шивачките ще останат без доходи, дошла веднага след Великден.

Светлана Попова - шивачка от Кричим: Без предварително уведомление цеха се затвори, прекратиха работа, държат ни в неведение, държат ни в платен престой с неизвестен края.

Златка Костадинова е притеснена как ще се справи с престоящия абитуриентски бал на дъщеря си.

Златка Костадинова: Работихме извънредно, влезнахме им в положение, а те не искат да ни изплатят заплатите, без документи и без нищо, ние дефакто като нямаме документи не можем да отидем на борсата.

За да разговаря с работниците в Стряма пристигна и омбудсмана Мая Монолова.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Не би следвало да се съгласяват на взаимно съгласие. Това ще ги лиши от възможността да получават максимално дълго време обезщетение от бюрото по труда, а от друга страна, ще създаде проблем при получаване парите от фонда за гарантирани вземания на работници при фалит на предприятия.

Инспекцията по труда вече започна проверка. За неплатените заплати за март и април работодателя ще бъде глобен между 1500 и 15 хиляди лева.

Атанас Чернаев - директор на Инспекция по труда - Пловдив: В последствие състоянието и действията които се предприемат от ръководството на фирмата ще бъдат в полето ни на внимание, и ще се извършват и допълнителни проверки за установяване на ситуацията там.

В телефонен разговор с омбудсмана Мая Манолова представител на австрийската фирма гарантира, че ще бъдат спазени трудовите права на всички работници. Очаква се нова среща между шивачките и ръководството след 6 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пореден случай на насилие над дете в социален дом в Пазарджик
​Пореден случай на насилие над дете в социален дом в Пазарджик
Започва разследването за химическата атака в Сирия
Започва разследването за химическата атака в Сирия