НОВИНИ

Концерт "Изкуството е алтернатива" на Деня за борба с наркотиците

Днес е международният ден за борба с наркотрафика и употребата на наркотици. По този повод в столичния парк "Заимов" се провежда специално събитие - концерт под надслов "Изкуството е алтернатива", организиран от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите.

bnt avatar logo
от БНТ
18:19, 26.06.2019 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В концерта участват ученици, които искат да покажат, че лошите навици могат да бъдат победени.

Изкуството е винаги една добра алтернатива - това пък демонстрираха деца, които рисуваха в парка.

Посланието на инициативата е да кажат "не" на наркотиците и "да" на изкуството.

Участниците искат да разбият и мита, че в центъра за наркомании ходят само наркомани. Това не е така, там ходят всички, които имат нужда да бъдат чути.

;

Добрата новина е, че по-малко хора употребяват хероин, метадон и морфин. Лошата обаче казва, че все повече използват стимуланти и канабис. В крайна сметка когато говорим за наркозависими у нас, все още започваме със "за съжаление".

Юри Кацаров, клиничен психолог: За съжаление продължава постепенното, макар и нескокообразно нарастване на употребата на наркотици в България.

Според лекарите безвреден наркотик не съществува. А изречението "Ще опитам само веднъж" почти никога не проработва. Според специалисти и творци обаче едно нещо има силата да помогне - изкуството.

Иван Яхнаджиев, художник: Ако намерим мястото им в нашето общество като творци, като хора, които вярват в себе си - мисля, че проблемите ще бъдат много малко.

Днес Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите реши да подари самочувствие на деца и тийнеджъри. Като им даде сцена, на която да се изявят - пеейки. И най-малките участници знаеха за какво са тук - за дадат своя пример на по-големите.

Този репортаж ще завърши със "За щастие". Защото за щастие някой не просто чете лошата статистика, а се опитва да нарисува по-добра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жегите в Европа: Във Франция пускат безплатни паркоместа
Жегите в Европа: Във Франция пускат безплатни паркоместа
Възстановено е движението по АМ Хемус при км 388 в посока София
Възстановено е движението по АМ "Хемус" при км 388 в посока София