НОВИНИ

Ветото за къмпингите беше отхвърлено от регионалната комисия в НС

Комисията по регионална политика към парламента отхвърли частичното президентско вето върху поправките в закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Тези текстове забраняват къмпингуването в ивицата край морето извън определени зони.

bnt avatar logo
от БНТ
18:11, 26.06.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Държавният глава Румен Радев върна два текста от закона, като смята, че новите разпоредби не са пропорционални на целта, която се преследва.

Проф. Емилия Друмева, юридически съветник на президента на Република България: Досегашният либерален режим за така нареченото диво къмпингуване с тези изменения преминава в рестриктивен режим.

Становището на президента беше подкрепено и от представители на природозащитните организации, които гласно изразиха съмнения, че законът е лобистки. Те не са съгласни също така законът да се дописва от наредбата, която трябва да подготвят четири министерства. Според тях подобен подход противоречи на практиката, установена от Конституционния съд

Тома Белев: Асоциация на парковете в България: Има нужда от правила, но дайте основата, не прехвърляйте на Министерски съвет или на група министри да го решават.

От мнозинството отговориха, че ветото е по-скоро политически акт и че не се ограничават правата на природолюбителите. Никъде в Европа не може да си разположиш караваната или палатката извън обозначените места, посочиха от ГЕРБ.

Искрен Веселинов -ВМРО: Всъщност ние създаваме право, а не лишаваме хората от права. Ние създаваме право за къмпингуване, което до момента липсва.

От БСП предложиха ветото да бъде уважено и да се чуе гражданския протест. Тяхното предложение не беше прието като с 13 гласа против и 6 за депутатите от комисията отхвърлиха ветото на президента. По въпроса предстои да се произнесе пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановено е движението по АМ Хемус при км 388 в посока София
Възстановено е движението по АМ "Хемус" при км 388 в посока София
Темата Апартаментгейт не е затворена, категоричен е главният прокурор
Темата "Апартаментгейт" не е затворена, категоричен е главният прокурор