НОВИНИ

НАСА изстреля първия си космически апарат за връщане на проби от астероид

НАСА изстреля успешно апарат, който ще вземе проби от повърхността на астероид и ще ги върне на Земята. Надеждата на учените е материалът да даде повече яснота за произхода на планетите и да изясни потенциалните опасности от движението на обектите в Слънчевата система.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:41, 09.09.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Седемгодишната мисия на космическия апарат "Озирис-Рекс" започна по план. Около 19 и 5 местно време, с помощта на ракетата Атлас-5, съоръжението беше изстреляно от Кейп Канаверал, щата Флорида. Озирис-Рекс трябва да стигне орбитата на астероида Бенну, които обикаля около Слънцето, през 2018 година. Двутонният апарат няма да се приземява, а ще работи с помощта на роботизирана ръка.

Той разполага и с набор от инструменти, сред които фотокамери, спектрометри и прибори за газов анализ. След серия изследвания се очаква да вземе твърд материал, чието количество ще варира от няколко грама до 2 кг. През Септември 2023 година, специалната капсула с взетите проби трябва да се върне на Замета.

Джим Грийн, директор "Планетарна секция": След пристигането си пробите ще бъдат изучавани десетилетия. И това е най-вълнуващото - възможността да се докоснеш до първичните материали, да зададеш въпроси и да получиш отговори с помощта на инструментите за анализ, които имаме. Това е много важно събитие за нашата сфера!

НАСА очаква мисията, чиято стойност до момента е повече от един милиард долара, да демонстрира авангардните технологии, които ще бъдат използвани и за други космически апарати, както и за предстоящи експедиции за извличане на полезни изкопаеми от астероиди. Това не е първата подобна мисия. През 2010 година японски космически апарат успя да върне малко количество прах от астероида Итокава. Надеждите са, че този път материалът ще е бъде повече и ще даде възможност за много по-мащабни открития.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тютюнопроизводители ще затворят ГКПП Маказа
Тютюнопроизводители ще затворят ГКПП "Маказа"
Парламентът ще обсъди законопроект за мерки срещу финансови злоупотреби
Парламентът ще обсъди законопроект за мерки срещу финансови злоупотреби