САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

НАСА изстреля първия си космически апарат за връщане на проби от астероид

НАСА изстреля успешно апарат, който ще вземе проби от повърхността на астероид и ще ги върне на Земята. Надеждата на учените е материалът да даде повече яснота за произхода на планетите и да изясни потенциалните опасности от движението на обектите в Слънчевата система.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:41, 09.09.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Животът

Седемгодишната мисия на космическия апарат "Озирис-Рекс" започна по план. Около 19 и 5 местно време, с помощта на ракетата Атлас-5, съоръжението беше изстреляно от Кейп Канаверал, щата Флорида. Озирис-Рекс трябва да стигне орбитата на астероида Бенну, които обикаля около Слънцето, през 2018 година. Двутонният апарат няма да се приземява, а ще работи с помощта на роботизирана ръка.

Той разполага и с набор от инструменти, сред които фотокамери, спектрометри и прибори за газов анализ. След серия изследвания се очаква да вземе твърд материал, чието количество ще варира от няколко грама до 2 кг. През Септември 2023 година, специалната капсула с взетите проби трябва да се върне на Замета.

Джим Грийн, директор "Планетарна секция": След пристигането си пробите ще бъдат изучавани десетилетия. И това е най-вълнуващото - възможността да се докоснеш до първичните материали, да зададеш въпроси и да получиш отговори с помощта на инструментите за анализ, които имаме. Това е много важно събитие за нашата сфера!

НАСА очаква мисията, чиято стойност до момента е повече от един милиард долара, да демонстрира авангардните технологии, които ще бъдат използвани и за други космически апарати, както и за предстоящи експедиции за извличане на полезни изкопаеми от астероиди. Това не е първата подобна мисия. През 2010 година японски космически апарат успя да върне малко количество прах от астероида Итокава. Надеждите са, че този път материалът ще е бъде повече и ще даде възможност за много по-мащабни открития.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тютюнопроизводители ще затворят ГКПП Маказа
Тютюнопроизводители ще затворят ГКПП "Маказа"
Парламентът ще обсъди законопроект за мерки срещу финансови злоупотреби
Парламентът ще обсъди законопроект за мерки срещу финансови злоупотреби