НОВИНИ

Наводнение в Съединение и обстановката в Пловдивско след обилните валежи

Критично е положението и в Пловдивско след проливния дъжд през последното денонощие. Най-тежко е в Съединение - градът осъмна под вода. Наводнени са дворове и мазета.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
20:21, 28.06.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Съединение е една от критичните точки в Южна България. Една от главните улици в града е под вода. Дъждът там беше спрял, но отново започна да вали. Критична беше обстановката през целия ден в Съединение, тъй като водата се стичаше към ниските части на града и наводни дворовете на къщите, също приземни етажи и мазета.

Екипите на пожарната, през целия ден работиха, помагаха на хората и заедно с тях отводняваха критичните точки. За щастие няма пострадали хора. Всъщност проблемът в Съединение е от години, тъй като липсва канализация, която да приема така голямото количество дъждовна вода. Затова има спешна нужда от изграждането на такава канализация.

По-рано през деня на няколко пъти имаше съвещание на кризисните щабове в Съединение. Кметът на града Атанас Балкански разпореди да бъдат прокопани канали, които да отвеждат дъждовната вода в земеделските земи. Също така се следи и нивото на язовирите, които се намират над Съединение. Те се изпускат контролирано. Следи се и нивото на река Потока, която минава през Съединение. Нейното ниво се покачи през последното денонощие.

Атанас Балкански, кмет община Съединение: Валежите реално са от три дни, но най-интензивни се получиха тази нощ и тази сутрин. Водосборът в нашето населено място е тук в южния край и няма на къде да се оттича. Правим отчаяни опити да отводним, за да не могат да влязат в къщите на жителите на град Съединение. Нивото на реката също се покачва, защото ние изпускаме язовирите над населеното място.
Величко Паликрушев: При всеки по-голям дъжд винаги се случва това нещо. Пътят е по-висок с 30 см от двора ми. Постоянно сме така, гаража ми беше пълен с вода.

В Пловдив също валя почти цяло денонощие обилен дъжд. В града през целия ден екипи на пожарната се отзоваха на около 50 сигнала за наводнени обществени сгради, също така мазета и подлези в града. Няма пострадали хора, няма сериозни щети, но дърво, което е доста старо се е стоварило върху два таксиметрови автомобила в Пловдив. На метри от този инцидент се е случил и друг - заради дъждовната вода се пропука тротоарът и в дупката пропадна друг автомобил, но при този инцидент също няма пострадали.

Частично бедствено положение е обявено в община Асеновград, заради активизирало се свлачище на пътя Асеновград - Лясково. Това е обстановката в Пловдив и областта към момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Река Чая край Бачково излезе от коритото си, едно семейство е евакуирано
Река Чая край Бачково излезе от коритото си, едно семейство е евакуирано
На среща на върха в Брюксел: Европейските лидери обсъждат темата за миграцията
На среща на върха в Брюксел: Европейските лидери обсъждат темата за миграцията