НОВИНИ

Бедствено положение в общините Смолян и Чепеларе заради проливните дъждове

Общините Смолян и Чепеларе са в бедствено положение заради проливните дъждове. Средно 70 литра на квадратен метър се изсипаха днес, а на Рожен бяха измерени рекордните 113 литра. В Смолян река Черна излезе от коритото си на няколко места и заля обществени сгради и частни имоти. Обстановката започва да се нормализира.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
20:01, 28.06.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Проливният дъжд повиши драстично нивото на река Черна в Смолян и тя излезе от коритото си. В една от най-критичните точки - квартал Устово са заляти градини, къщи, производствени бази.

Енчо Чикичев: Машините - всичко е под вода, хората ги евакуирахме, махнахме ги, дори кучетата сме отвързали, за да не се издавят.

Деретата се напълниха с вода и преляха, а околовръстният път на Смолян се превърна в река. Затвориха го за движение.

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Всяко дере стана река и там бяха и най-големите проблеми, където слизаха от планината дерета и наводниха града.

За справяне със ситуацията бяха мобилизирани фирми и доброволци. Включиха се и военните, които започнаха да строят дига на реката.

Полк. Димитър Кацаров, командир на 101-ви Алпийски полк: С 41 военнослужещи работим на терен вече два часа. Не е добре положението, гледаме поне тук околните къщи. Разпоредиха кризисния щаб на първо място да спасим къщите. Трябва да направим дига не по-малко от метър, метър и половина.

От дъжда се активизираха множество свлачища. За известно време беше затворен за движение и главния път Пловдив - Смолян.

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Мобилизирани са над 20 транспортни единици, камиони и багери, които своевременно почистват срутилите се земни маси и камъни по републиканската пътна мрежа. Там където краткотрайно бяха затваряни, републиканските пътища, своевременно се почистват и към момента нямаме затворени пътища. Подчертавам, че главния път Смолян-Чепеларе-Пловдив вече е отворен.

На много места водата вече се оттече. Продължава разчистването на калните наноси. А щетите тепърва ще се изчисляват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На среща на върха в Брюксел: Европейските лидери обсъждат темата за миграцията
На среща на върха в Брюксел: Европейските лидери обсъждат темата за миграцията
​Гърция остава в плен на лошото време. Наводнения и в Истанбул
​Гърция остава в плен на лошото време. Наводнения и в Истанбул