НОВИНИ

Неделно училище в София учи децата на християнски ценности

Ново неделно училище в София учи децата на християнски ценности. В часовете по вероизповедание в храма „Света Троица“, освен знания по религия, децата се учат и как да бъдат по-добри и толерантни с останалите. Как най-малките разбират Рождество Христово? Единствено подаръци ли се получават на Коледа и с какви други традиции се свързва този ден? Отговорите вижте в репортажа на Тереза Ставрева.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
19:16, 24.12.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
Станислава Ламбова, ръководител на Неделното училище при храм "Света Троица: "Спомняте ли си, аз ви казах, когато учихме за Рождество Христово, че е по-добре да се молим на Бога и да оставим Дядо Коледа да бъде като митологичен герой. "

Различна беше днешната неделна сутрин за децата, които бяха избрали да прекарат част от празничния ден в класната стая на неделното училище, вместо в игри.

Димитър, 9г. "Учим как се ражда Дева Мария и как се ражда Христос."
Мартина, 8г."Най-важните неща, които трябва да направим днес са...Аз мисля, че е да бъдем смирени."

А най-важният урок, на който ръководителят на Неделното училище иска да научи децата, е да бъдат добри.

Станислава Ламбова, ръководител на Неделното училище при храм "Света Троица: "Трябва да научим нашите деца на любов, да имат взаимно разбирателство между родителите и между самите тях. Тази основна ценност, ако успеем да дадем на децата ще сме постигнали много. "
Oтец Александър Лашков: "Светът днес е такъв, на каквото ние нашето поколение преди 30-40 години сме научили децата си. Ако светът сега не е добър и е бурен и властват егоизмът, алчността и безсърдечието, виновните сме ние, защото преди години не сме посяли в сърцата на децата семената на доброто. "

Неделното училище към храм „Света Троица“ е открито преди два месеца. Отец Александър споделя, че му е огромен успех и шанс много деца да получат знания за религията. Наред с уроците по вяра и тези за живота, децата имат време и за своите любими занимания.

Спасияна, 8г. "Когато правим картички ни пускат видеа за Рождество Христово."

И понеже на Коледа стават чудеса, част от децата днес успяха да сбъднат една своя мечта и за кратко влязоха в ролята на репортери.

-"Как искаш да празнуваш Коледа?"
-"Искам да я празнувам весела, щастлива и семейството да бъде радостно. "
-"С кой искаш да празнуваш Коледа? "
-"С мама, тати и сестричката ми. "

Вдъхновени от предстоящите празници и наученото през последните два месеца, откакто Неделното училище съществува, децата поздравиха и всички дошли да запалят свещ в храм "Света Троица", с коледни песнопения и стихове, посветени на Рождеството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В навечерието на Рождество Христово гостуваме на Йосиф и Мария от град Раковски
В навечерието на Рождество Христово гостуваме на Йосиф и Мария от град Раковски
Патриарх Неофит призова да бъдем милосърдни
Патриарх Неофит призова да бъдем милосърдни