НОВИНИ

Недоволни рибари протестират заради продадени земи

Недоволни рибари от кооперация „Траката“ протестират срещу начина, по който земите в района са продадени. Недоволството им е предизвикано не само от факта, че това ще ги остави без рибарско селище, но и от техните съмнения, че сделките със земята не са законни.

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 20.07.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Терените на границата с резиденция „Евксиноград“ не за първи път са обект на спорове. Казусът датира от 2009 година. Според рибарите тогава бившият зам.-министър Явор Хайтов придобива близо 94 дка горски фонд край Евксиноград, на част от които са разположени рибарските хижи, както и дамбата, на която са лодкостоянките.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: В случая имаме съсобственост и ликвидиране на съсобственост, защото излезе по медиите, че областният на Варна я бил направил от публична в частна, не е вярно. От публична в частна е станал доста отдавна парцелът, не сме продали публична държавна собственост. Друг въпрос е законността на всички тези постройки и рибарски селища, които не са само на Траката, а са разположени на всевъзможни места, на територията не само на Варна, но и на другите общини. Програмата за рибарство и аквакултури трябва да узакони тези рибарски селища и незаконни лодкостоянки, защото нито една лодкостоянка, нито едно рибарско селище не е законно на територията на област Варна. Този имот попада в зона на свлачище. Там единственото, което може да се сее, е райграс или някакво озеленяване. Парцелът е отреден само за това. Постройки законни на този парцел не могат да изникнат по никакъв начин.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Студенти изработват дървени скулптури в Банско
Студенти изработват дървени скулптури в Банско
Пореден протест срещу презастрояването в Дружба
Пореден протест срещу презастрояването в "Дружба"