НОВИНИ

Николай Ненчев: Закупуването на изтребителите е геостратегически въпрос

Всички проекти за модернизация на армията, за които се говори много активно през последните няколко дни, бяха реализирани точно през моето време, когато бях министър на отбраната и когато имах много тежки разговори с всяка една от парламентарните групи. Направихме първата крачка, но през последните дни започнаха да се оспорват тези проекти, което за мен изглежда твърде странно. Това заяви в студиото на "Още от деня" бившият военен министър Николай Ненчев.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 01.06.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Във връзка с днешно интервю на президента Румен Радев, който настоява договорът за изтребителите да се сключи още тази година, Николай Ненчев заяви, че разчита много на това и по думите му, би трябвало да се сключи възможно най-скоро.

Николай Ненчев - бивш министър на отбраната: Винаги съм гледал на този проект не просто като на покупка на самолети, а съм гледал като геостратегически въпрос, който трябва да решим. Ние не купуваме просто платформа, а купуваме сигурност. Комисията окончателно се е спряла на два от тези самолети или по-скоро на "Грипен", аз обаче имам известни забележки по отношение на това, защото за мен е важно от къде купуваме въоръжението за тези самолети.

Българските въоръжени сили трябва да станат високотехнологични - такива, каквито са армиите в целия свят. Тоест ние трябва да се стремим към високите технологии, уточни Ненчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки ден е ден на детето
"Всеки ден е ден на детето"
Президентът Радев се срещна с представители на военно-патриотични съюзи
Президентът Радев се срещна с представители на военно-патриотични съюзи