НОВИНИ

Ниски добиви от праскови отчитат производители от Сливенския регион

Изключително ниски добиви на праскови отчитат производители от Сливен. Една от причините е падналата слана, която е унищожила цветовете. Това стана ясно по време на празника „Златна праскова”, който се проведе за 16-ти път в сливенското село Гавраилово.

bnt avatar logo
от Веселин Цветанов
18:22, 27.07.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Тази година празникът в село Гавраилово премина със скромно участие на производители. Петър Белчев е един от малкото, които показаха стоката си. Неговите насаждения са пострадали сериозно заради неблагоприятните метеорологични условия в региона. Производителят не помни такава лоша реколта.

Освен слабата реколта, производителите се оплакват от липсата на вода за насажденията и невъзможността да намерят работници, с които да сключат договор за един ден.

Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова“: „С електроразпределителните дружества не можем да се разберем, много е тромава при тях процедурата да се отвори за напояване. Други проблеми, които имахме, са късните пролетни слани. Друг проблем беше организационен - тези еднодневни договори".

Въпреки слабата реколта на изложението бяха представени и нови сортове праскови - сред тях и плоски, както и сладко и ракия от вкусния плод.

Според местните производители, ако държавата не подпомага фермерите, браншът трудно ще оцелее.

Димитър Андреев – кмет на с. Гавраилово: „Тенденцията е млади хора да се занимават с прасковено производство. Стига държавата да им помага".

16-тото издание на регионалния празник „Златна праскова - 2017" се провежда под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НИНКН не е разрешил нов строеж в двора на бившето Иранско посолство
НИНКН не е разрешил нов строеж в двора на бившето Иранско посолство
Ремонтират Орлов мост през август
Ремонтират Орлов мост през август