НОВИНИ

Нов вид динозавър откриха в Аржентина

Нов вид месоядни динозаври, живели преди около 90 милиона години, беше открит в Аржентина. Въпросният хищник има прилики с тиранозавър Рекс, но принадлежи към напълно различен вид.

bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 14.07.2016
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Откритият в Патагония вкаменен скелет е непълен, но учените считат, че този хищник е бил с размери около 8 метра от главата до върха на опашката и е тежал около 450 килограма, което като размер е сравнимо с този на полярна мечка. Името на динозавъра - Гуаличо Шиняе е свързано с историята на неговото откриване през 2007 година, по време на експедиция в богатия на вкаменелости район Уинкул.

Новооткритият вид е терапод, движи се на два крака и е част от неизвестен досега клон на семейството, към което принадлежи Тиранозавър Рекс. Неговите предни крайници са дълги едва около 60 сантиметра и със закърнели пръсти, завършващи с нокът. Според завеждащия секцията за динозаврите в Музея по естествена история в Чикаго, Питър Маковски, новооткритият древен хищник има анатомични особености, характерни за различни видове тераподи. Гуаличо обаче е много различен от други динозаври хищници, открити досега и не влиза напълно в нито една от категориите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Площад Константин Величков (Пазарджик)
Площад Константин Величков (Пазарджик)
Пожар изпепели до основи 8 автомобила в предградие на Брюксел
Пожар изпепели до основи 8 автомобила в предградие на Брюксел