НОВИНИ

Новата система с пръстов идентификатор да се ползва и от лекарите

Системата с пръстов идентификатор, която ще служи за вход в болниците, да се използва не само от пациентите, но и от лекарите. Това обмислят от Университетската болница в Русе, където новата системата работи тестово от две седмици.

bnt avatar logo
от Ива Колева
07:58, 11.08.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Мария Братованова е сред пациентите в Университетската болница в Русе, които са използвали системата за пръстов идентификатор. Според нея тя спестява много време и я улеснява, защото иначе трябва сама да събира много документи.

Мария Братованова: Харесва ми това, че го правят, защото съм много болна и редовно влизам тук, за да няма, доколкото разбрах, измами. Нямам против.

От болницата гарантират, че няма да има злоупотреба с личните данни на пациентите. Системата е тестова и все още се проверява за недостатъци и предимства. В здравното заведение в Русе обмислят уникалният идентификационен код да бъде използван не само от болните, но и от лекарите.

д-р Иван Стоянов – изп. директор на УМБАЛ – Русе: Може да контролира работното време на лекарите, престоя в операционните, извънредния труд на лекарите.

Според д-р Стоянов тази система може да бъде използвана и от самите пациенти за контрол и информация.

д-р Иван Стоянов: Тоя идентификатор може да бъде и стъпка към разглеждане на документацията от пациента... Може да се сложи апарат, при което със своя идентификатор той да си изтегли всички престои, лечения, видове изследвания.

Системата трябва да бъде въведена в реална експлоатация през октомври тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Дъжд от падащи звезди се очаква тази вечер
​Дъжд от падащи звезди се очаква тази вечер
Недоволство на хората в Смядово заради набезите на крадци
Недоволство на хората в Смядово заради набезите на крадци