НОВИНИ

Нови мерки срещу преписването на матурите

Засекретяване на санитарните помещения и изпитните зали в деня преди матурите, събиране на телефоните на квесторите и система за видеонаблюдение и в самото министерство - това са част от новите мерки, които просветното министерство ще предприеме в битката с преписването. Оттам казаха днес, че отново очакват " купуване и продаване" на верните отговори от матурите, но призоваха учениците да не преписват и да разчитат на собствените си знания и грамотност.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:45, 21.04.2016
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Защо обаче просветното министерство отказа да въведе отделните модули при провеждането на матурите ?

Оттам отговориха,че учениците не са били уведомени предварително за тази промяна и нямало да се справят. Признаха обаче, че това е най-добрата мярка срещу преписването и казаха, че най-вероятно ще бъде въведена догодина. Да обясня накратко - когато се въведат отделни модули, учениците могат да отидат до тоалетната, където се предполага, че се преписва, едва след като са предали листовете си с решения съответен модул- така всъщност се оказва, че няма за какво да преписват, те не знаят какъв е следващия модул .Тази година вместо този вариант обаче са взети нови допълнителни мерки.

Като мярка срещу преписването за първи път тази година вечерта преди изпита залите, които са 4 хиляди, и санитарните възли ще бъдат огледани за средства за преписване и след това засекретени от комисия с печата на училището.

Диян Стаматов, зам. министър на образованието и науката: Сутринта, далеч преди началото на изпита, се извършва разсекретяване на същите тази места от същата тази комисия.Там, където има проблем и ако той може да бъде отранен бързо се отстранява.
;

Тази година ще се събират телефоните и други технически устройства на само на учениците, но и на квесторите, които ще бъдат 10 хиляди души.Миналата година заради неизпълнение на задълженията бяха наказани 40 квестори.Камерите от видеонаблюдението в залите пък ще бъдат свързани в мрежа и за първи път ще ги следят в реално време и в самото министерство. Очаква се тази година те да записват и звук. Както вече беше обявено за първи път в училищата ще бъдат и 2700 родители. Ролята им ще е на три места.

Диян Стаматов, зам. министър на образованието и науката: Едното е при секретните моменти за отваряне и затваряне на изпитните зали, за наблюдаване на разпечатването и размножаването на изпитните работи и третото място, където тяхната роля е важна - проблема със санитарните възли.

Ако бъде хванат ученик да преписва в тоалетната, комисия от трима души- квестори и родители- ще състави протокол и работата ще бъде анулирана. И тази година хората на министерството ще бъдат в цялата страна и ще следят за преписване.Именно те предотвратиха миналата година масовото преписване в Кърджалийско.

И накрая, от министерството обявиха, че ще има и таен пакет от мерки, който в деня на матурата министър Кунева ще прецени дали да използва - този пакет нямало да променя формата на изпита, а щял засили превенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Нов Център за рехабилитация и физикална терапия в Плевен
Нов Център за рехабилитация и физикална терапия в Плевен
60 деца очакват резултатите от заседанието на фонда за лечение на деца
60 деца очакват резултатите от заседанието на фонда за лечение на деца