НОВИНИ

Заловеният предполагаем терорист е бил високо в йерархията на ИДИЛ

Нови разкрития за задържания за тероризъм на българската граница Науфал Захри. Той е бил високо в йерархията на "Ислямска държава", съобщи за БНТ прокурорът във Върховната касационна прокуратура Румяна Арнаудова. За последните няколко месеца това е поредният случай на задържан за тероризъм. През октомври миналата година в София беше заловен сириец с български гражданство, сочен за командир от Ислямска държава. У задържания сега Захри са открити 5 фалшиви документа. Още от Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:25, 13.02.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Изключително опасен и активен в дейността на ,,Ислямска държава". Така мароканските власти определят профила на задържания Науфал Захри. Дори осигурявал финансиране и организирал нови попълнения в редиците на терористите.

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел "Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма": ,,Лицето се издирва за съставяне на група и подготовка за извършване на терористични действия, противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия в рамките на организационен проект, целящ да посегне на националната сигурност и обществения ред в Мароко."

На 5 и 6 февруари в съда в Ал Рияд са били разпитани двама съмишленици на Захри. Пред съдията заявяват, че той е изключително лоялен член на "Ислямска държава" и че е подпомагал организацията, използвайки собствените си умения на механик.

Румяна Арнаудова: ,,Това лице е достатъчно високо в йерархията, според техните показания, в структурата на Ислямска държава тъй като той, демонстративно, освен че е носел боеприпаси и множество гранати е носел и колан за самовзривяване."

При престоя на задържания в бежанския център в Харманли са открити 5 различни документа за самоличност - сирийска лична карта и паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийска шофьорска книжка. Установено е, че всички тези документи са подправени с фалшива снимка. Източници на БНТ от прокуратурата заявиха, че в базата данни на Интерпол не е имало негови пръстови отпечатъци. Затова първоначалната проверка не показала нищо. Захри е разпознат от службите благодарение на лицево-идентификационна справка.

Румяна Арнаудова: ,,Бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се~намира на тези документи."

С фалшивите документи вероятно Захри е трябвало да стигне от Меядин до Западна Европа. След падането на Рака това една от последните опорни точки на терористите. Именно там са съсредоточени голяма част от най-елитните бойци. Заради пораженията голяма част от тях тръгват към спящите клетки.

Според анализатори те са най-малко 22 и са разположени основно в Ирак, Сирия и Турция. Скандинавските страни вече също стават желана крайна точка. Пътуването на Захри обаче приключва между селата Сладун и Маточина, където е задържан на 13 януари заедно с още 26 нелегални мигранти. Адвокатът на Захри разказа, че е разменил с него само няколко думи. Разказал му, че от 4 години живее в Меядин.

Антон Попов, служебен адвокат: Какво е правил там, еми то е ясно. С каква търговия се е занимавал, както твърди ... еми с никаква. Вероятно е член и активен участник на тази терористична организация."

Защитникът на Захри заяви, че ще настоява за по-бърза екстрадиция в Мароко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Излезе първият учебник за студенти по финасова грамотност
Излезе първият учебник за студенти по финасова грамотност
Промени в Наредбата за преводите създават пробив в националната сигурност
Промени в Наредбата за преводите създават пробив в националната сигурност