Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ню Делхи е с най-мръсния въздух в света

Столицата на Индия Ню Делхи има най-замърсения въздух в света, сочат данни от контролна институция, наблюдаваща качеството на въздуха.Два други индийски града, Колката и Мумбай, също се класират сред топ 10 на градовете с най-мръсен въздух, заемайки съответно шесто и девето място в тази мрачна класация, съобщи базираният в Швейцария IQ AirVisual в петък.

от БГНЕС
11:24, 17.11.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света
Ню Делхи е с най-мръсния въздух в света

„Девет поредни дни от неделя, 27 октомври 2019 г., общото качество на въздуха в Ню Делхи беше в опасната зона, ниво, при което е вероятно да бъде засегнато цялото население“, се казва в съобщение на IQ AirVisual.

Училищата в Делхи бяха затворени в четвъртък и петък, тъй като лошото качество на въздуха в града достигна опасно високи нива.

Замърсяването достигна своя връх в Ню Делхи, след като на 28 октомври беше отбелязан индийски фестивал. Извънредно положение за здравето в индийската столица беше обявен миналия месец, след като беше достигнат общ показател за качество на въздуха (AQI), близък до 459.

AQI между 401 и 500 се смята за лош. Над 500 се определя за за много тежък и са необходими спешни мерки за контрол на замърсяването.

Върховният съд на Индия направи унищожителни коментари заради бездействието на правителството на фона на замърсяването.

Органът за контрол на замърсяването на околната среда (EPCA), упълномощен от най-висшия съд, заяви, че качеството на въздуха в Ню Делхи и неговия регион е изключително лошо. Поради това всички видове строителни работи бяха забранени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
9​-годишно момче от Плевен спечели златен медал на конкурс в Токио
9​-годишно момче от Плевен спечели златен медал на конкурс в Токио
Филмът на Теодор Ушев Физика на тъгата с премиера в България
Филмът на Теодор Ушев "Физика на тъгата" с премиера в България