НОВИНИ

Община Горна Оряховица разкри фонд в подкрепа на млади лекари

Община Горна Оряховица ще задели 5 хиляди лева от бюджета, с които да стимулира и задържи младите медицински специалисти в болницата в града. От началото на тази година с решение на общинския съвет е приета програма за привличане на млади кадри в лечебното заведение. Заделените пари от общинската хазна ще бъдат за кариерно развитие на младите специалисти.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
12:14, 16.02.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

С първите отпуснати пари, общината ще плаща на младите специалисти квартира и транспортни разходи. Искра Георгиева учи за акушерка, работи в общинската болница и казва, че иска да остане тук.

Искра Георгиева - студент: Разбрах, че имат такава програма, след като аз завърша ще имам възможност да остана в тази болница да се развивам и прецених, че ще е удачно за мен.

В момента болницата има сключени договори с 12 стажант - лекари и студенти, чиито такси за обучение плаща. Срещу това новите кадри подписват договор, че ще работят тук поне 5 години. Мярката се оказва изключително ефективна, тъй като само до преди четири години в лечебното заведение не е специализирал нито един бъдещ медик.

Димитър Николов - председател на Общински съвет Горна Оряховица: Смятам, че след като инвестирахме в технологично обновяване на това здравно заведение с този фонд, чието начало поставяме ще инвестираме в човека, именно в млади специалисти, млади специализанти.
Д-р Иван Иванов - управител МБАЛ „Св. Иван Рилски": Трябва да бъдат комплексни усилията, съвместни на болницата и общината и насочени към това да повишат мотивацията на младите медицински специалисти като място за тяхното кариерно развитие.

От Община Горна Оряховица планират в следващите години фондът да се разширява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дионисиево шествие в Пловдив
Дионисиево шествие в Пловдив
Товарят поредните 54 контейнера с отпадъци за реекспорт в Италия
Товарят поредните 54 контейнера с отпадъци за реекспорт в Италия