НОВИНИ

Окончателно: Парламентът разреши и военни да охраняват границата

Без дебати и единодушно народното събрание прие окончателно промените в закона за въоръжените сили, които позволяват на армията да взима участие в охраната на границите ни.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян Зоя Велинова
10:20, 25.02.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Предвижда се с акт на Министерския съвет да се определи финансовото и ресурсното осигуряване на участието на армията в тази дейност. Министърът на отбраната ще определя правилата за използване на сила при изпълнението на задачите при охраната на границата. В мотивите на законопроекта внесен от депутати от ГЕРБ се уточнява, че промяната се налага заради засиления миграционен натиск на който е подложена страната, породен от външнополитически обстоятелства.

Ген. Михо Михов, председател на Комисията по отбрана в НС: От тук нататък предстои по-трудното. Надявам се, не по-рано от 10 дни да се гласуват всички въпроси по взаимодействието, за да не се допуснат инциденти и нарушаване на международните правила по границата. Второ, да не се допусне липса на подготовка на въоръжените сили при изпълнение на тази мисия. И трето да се гарантира мисията на българската държава към своите граници и към тези, които я пресичат незаконосъобразно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Apple отговори на ФБР
Шефът на Apple отговори на ФБР
Предизборна кампания в Иран
Предизборна кампания в Иран