НОВИНИ

​Опозиция и управляващи в политическа схватка заради сделката с ЧЕЗ

Опозиция и управляващи в политическа схватка в ефира на БНТ заради сделката с ЧЕЗ. Според лидера на БСП Корнелия Нинова и за децата е станало ясно, че зад Гинка Върбакова стои политическата подкрепа на ГЕРБ. В отговор Цветан Цветанов обяви БСП за "магьосници" в манипулирането на обществото и заяви, че премиерът Борисов не е знаел за сделката, защото тя се осъществява по чуждо законодателство и правителството няма никакво отношение към нея.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:55, 04.03.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Според Нинова желанието на ГЕРБ за ревизия на прехода е приключило с проверките по случая "Техноимпекс". Тя изтъкна, че институциите не са открили нарушения и поиска от правителството да гарантира националната сигурност в сделката с ЧЕЗ.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Да се знае, че който купи тази компания, няма от него да зависи дали някой ден 1/3 от преносната мрежа ще бъде изключена, например казвам. Втората гаранция е за хората, тези три милиона българи, цените на тока да бъдат поносими към социалния им стандарт, а третата е някой да понесе отговорност за състоянието, в което докараха този случай.
Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ: Правителството няма никакво отношение, това е изцяло частна сделка по международното право и оттам нататък страната ни просто единственото, което може да направи, е чрез регулаторните органи да гарантираме, че няма да има никакъв проблем с доставката на електроенергия и с образуването на цените.

Като аргумент, че държавата не е имала общо със сделката, Цветанов посочи първоначалното изказване на Делян Добрев, че покупката на ЧЕЗ е фалшива новина. Заместник-председателят на ГЕРБ изтъкна, че в създалата се ситуация не вижда аргументи оставката на Теменужка Петкова да бъде приета.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Борисов и правителството ни изложиха пред Европа, създават ни международен проблем, и в Чехия вече върви скандал. Второ, поставиха държавата на колене и народа в зависимост от това какво ще реши един човек, Гинка Върбакова от Пазарджик.
Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ: Цената ще се вдига от Гинка - нищо подобно! Електроразпределителните дружества нямат никакво отношение към формирането на цената на тока. И това е отново заблуда и внушение и манипулиране на обществото.

По думите на Нинова от началото на председателството, няма седмица без корупционен скандал, а Цветанов обясни критиката с това, че приоритетите на европредседателството съвпадат с тези на Съединените щати, а БСП говори за Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Кирил огорчен, че ролята на Русия в Освобождението се размива
Патриарх Кирил огорчен, че ролята на Русия в Освобождението се размива
Зимни пързалки зарадваха децата в Русе
Зимни пързалки зарадваха децата в Русе