НОВИНИ

Какво знаят децата в Етрополе за "Забравената история на Стилияна Параскевова"?

Само преди две години, Българска национална телевизия разказа "Забравената история на Стилияна Параскевова" - момичето, което само на 14 години ушива в Браила флаг. След Освобождението на България той се използва за първообраз на българското знаме. Сега тази история вече се разказва в училище. Какво знаят децата за Стилияна Параскевова в родния град на нейния съпруг - революционерът Илия Вълчев и какво още има да научим за Стилияна...

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:08, 04.03.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

(деца и техния учител влизат в историческия музей в Етрополе)

- Хайде сега да попитаме - кой е националният символ на всяка една страна?

- Герба и знамето

- А нашето знаме - знаете ли от кой е ушито?

- Стиляна Параскевова.

- Точно така.

- Но е внесено от Илия Вълчев.

- Точно така, но е внесено от Илия Вълчев, но какъв е Илия Вълчев?

- Етрополец.

- Точно така. А какво знаем за него, за Илия Вълчев - съпруг на Стилияна Параскевова. Тази, която е ушила първообраза на българското знаме - бяло, зелено, червено.

То бива прието като национален символ на 16 април 1879 година с приемането на Конституцията на нашата страна, новоучреденото вече в Европа - Княжество България.

Марин Кубетски, учител по история: През ноември 1876 г. се събира отбрано българско общество в Браила и решават да бъде направено знаме за предстоящата руско-турска освободителна война. Проектът за знамето е връчено на Иван Параскевов, който от своя страна го връчва ушиването на Стилияна Параскевова.
проф. Пламен Митев, историк: Стилияна Параскевова е само на 14 години и тя се справя по един удивително добър начин изработвайки това знаме, което наистина заслужава нашето признание и до ден днешен. Нейният баща е един много заслужил българин, който е позабравен от днешната ни историография незаслужено, защото той има много големи приноси за българщината в Браила. А и след освобождението той се установява в София премествайки цялото си семейство и продължава да бъде такъв истински любородец помагайки на всички онези благородни каузи, които си заслужават в името на България, в името на тази свобода, за която той е мечтал и се е борил.
Марин Кубетски, учител по история: Когато попитали Стилияна - защо бялото е отгоре? Стилияна казала, защото бяло и България започват с буквичката Б.
- Бялото е за свободата, зеленото е знамето на хайдутите, червеното за кръвта на героите.
проф. Пламен Митев, историк: Трицветието в този вариант, в който ние го познаваме - бяло, зелено и червено е отразено в знамето предназначено за знамето на старозагорското възстание, изработено през лятото на 1875 г. и останало известно като старозагорското знаме. Така че когато говорим за трицветието във варианта, в който ние използваме сега, очевидно първообраза е старозагорското знаме, но трудно можем да приемем, че старозагорското знаме е било използвано като основание депутатите в учредителното ни събрание когато те са изработвали Търновската конституция, тъкмо браилското знаме е моделът, по който се налага това трицветие. Тука отгоре виждаме, това е Илия Вълчев - човекът женен за Стилияна Параскевова, който е бил също учител, който е бил от богаташко семейство, който е бил също сътрудник на Васил Левски. Той е смятал, че със собствени сили може България да бъде свободна. Това знаме не влиза в сражение, но остава като един знак, като един символ за готовността на българската емиграция да помогне с каквото може за организиране на българското опълчение.

(учител с учениците си)

- Бил ли си на футболни мачове?

- Когато победи български отбор - какво издигаме?

- Знамето на България.

- Когато във всеки един спорт победи България, какво издигаме?

- Знамето.

- Всички ставаме на крака, когато знамето се издига, защото това е най-главния символ на една държава.Без знаме ние сме нищо и едно нещо да кажем, българско знаме няма пленено на нито един фронт.

- 1932 г. тя отправя молба да може да види отново знамето, което е ушила преди толкова години, от царския дворец получава разрешение и тя наистина се докосва отново до това знаме, нейните наследници разказват, че тя се е разплакала когато вижда отново това знаме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Меган Маркъл празнува с приятелки преди сватбата си с принц Хари​
​Меган Маркъл празнува с приятелки преди сватбата си с принц Хари​
Река Вардар преля, блокирани пътища и наводнени къщи в Македония
Река Вардар преля, блокирани пътища и наводнени къщи в Македония