САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

От днес 12 области са в грипна епидемия

Грипна епидемия от днес във Варненска, Пловдивска и Софийска област. С тях засегнатите райони на страната стават общо 12.

от БНТ
06:25, 22.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
Животът

Над 590 училища са в грипна ваканция. От днес до края на седмицата се прекратяват учебните занятия в Пловдивско и Добричко. Засега детските ясли и градини там продължават да работят.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свиждането в лечебните заведения и плановите операции.

Специалистите съветват да бъдем особено внимателни по отношение на употребата на противогрипни лекарства. Според проф. Георги Момеков от Българското научно дружество по фармация комбинирането им с други медикаменти, използвани за контролиране на хронични болести, може да се окаже изключително опасно.

Проф. Момеков беше гост в сутрешния блок на БНТ1.

;

Не всяко вирусно заболяване е грип, задължително е да се консултираме с лекар.

Хубаво е да се придържаме към един продукт, за да не се стигне до предозиране. При някои от продуктите е възможно да се приеме по-голяма от дневна доза парацетамол, което да доведе до чернодробно увреждане, но това е при сериозно предозиране.

проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация: Ако говорим за средства, които симптоматично ни подобряват, там трябва да имаме предвид, че в някои от тях се съдържа деконгестант - нещо като капки за нос, които сме приели през устата, т.е. средства, свиващи съдовете, които отбъбват назалната лигавица. Те са абсолютно с добър, приемлив профил на безопасност в общата популация, но при хипертоник крият риск от взаимодействие с лекарства, да речем бетаблокер или други средства за лечение на хипертонията, което може да доведе до влошаване на състоянието. При някои от продуктите е възможно да се приеме по-висока от препоръчителната дневна доза парацетамол, при което има риск от чернодробно увреждане, но пак говорим за едно сравнително високо предозиране.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нено Димов ще се срещне със сръбския министър на околната среда
Нено Димов ще се срещне със сръбския министър на околната среда
Световноизвестното сопрано Мария Гулегина пристигна у нас
Световноизвестното сопрано Мария Гулегина пристигна у нас