НОВИНИ

Летищата в Гърция затварят за 4 дни

Авиодиспечерите в Гърция решиха да затворят всички летища за четири дни. Те искат правителството незабавно да анулира вече приет закон за промени в организацията на гражданската авиация. Поставиха ултиматум на премиера Алексис Ципрас - "или приемате нашите условия, или пълен хаос по летищата". Министърът на транспорта Христос Спиртзис заяви, че зад стачката стои опозицията, която умишлено поддържа напрежението.

bnt avatar logo
от Катя Пеева
18:57, 08.10.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

От полунощ започва стачката на авиодиспечерите. Засега синдикатите обявиха четири дни напълно затворени летища. Стачките са щафетни по 24 часа, защото по този начин авиодиспечерите избягват гражданска мобилизация и строги санкции за нарушение на европейското транспортно законодателство.

Правителството и синдикатите не само че не се споразумяха, но и прекратиха диалога.

Според синдикатите спорният закон цели приватизация на част от държавната компания и не е съгласуван с браншовата организация. Протестира се и срещу приватизацията на 14 летища.

Правителството изпревари събитията и законът беше приет вчера от парламента, като част от реформите за отпускане на следващия транш от кредиторите.

Реално стачката е вече срещу закон, който правителството няма да отмени, колкото и дни да останат затворени летищата. Министърът на транспорта директно обвини опозицията в организиране на тези протести.

И докато партийните централи взаимно се обвиняват за проблемите в гражданската авиация, авиокомпаниите отмениха стотици полети. Щети в милиони очакват и туризма, като много от чужденците остават принудително още няколко дни, а други не могат да пристигнат.

Например днес туристите за Родос пътуват до летищата на Турция и оттам с ферибот за острова. Министърът на туризма призова за отмяна на стачката, която заедно с огромните щети реално компрометира Гърция като туристическа дестинация.

Очаква се съдът да обяви стачката за незаконна, но дотогава всички летища ще бъдат затворени. Авиодиспечерите отговарят с ултиматум: „Или ще решите проблемите в гражданската авиация, или настъпва пълен хаос по гръцките летища!"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промяна в движението заради Софийския маратон 2016
Промяна в движението заради Софийския маратон 2016
Мини бормашинка отпушва коронарни артерии
Мини бормашинка отпушва коронарни артерии