НОВИНИ

Шуменци най-после ще имат пречиствателна станция за отпадни води

Пречиствателна станция за отпадни води за 62 милиона лева беше открита в Шумен. Стартът на 51-то водно съоръжение, изградено с европейски средства, дадоха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
16:10, 08.10.2016 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

30 години бяха нужни, за да бъде завършен този проект, който нарежда Шумен до европейските градове с високи стандарти за опазване на околната среда.

Любомир Христов, кмет на община шумен: Това е много голяма придобивка за Шумен, която общината никога не можеше да си позволи.

Шуменци са доволни, защото огромното количество отпадни води, които се вливаха в река Камчия, вече ще бъдат пречистени. Няма да застрашават животинското разнообразие. Почвите и въздуха също ще бъдат чисти.

Проектът за пречиствателната станция за отпадни води в Шумен беше един от рисковите, защото не беше приключен в определения срок. Рискови бяха още 7 проекта в страната, но по настояване на българското правителство Европейската комисия се съгласи те да бъдат финансирани от новия програмен период.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: Слагаме финал на един проект с дълга история, проект, който започна още от времето на ИСПА. Слагаме финал на една мащабна инвестиция в здравето на хората, инвестиция за подобряване условията на живот на хората. Близо 100 000 души ще бъдат обслужвани от това пречиствателно съоръжение.
Бойко Борисов, министър-председател на РБ: Един абсолютно провален обект, за което шуменци трябваше да са бръкнат в джобовете и да извадят 49 милиона, за да ги върнат обратно…Десетки километри водопроводни тръби, десетки километри канализационни тръби и това прекрасно съоръжение, което виждате сега... Това е инвестиция, 51 пречиствателна станция, в здравето и екологията на българина и на България.

Шумен ще получи държавна подкрепа и за другия си голям проект - изграждането на пречиствателна станция за питейни води. В рамките на визитата си министър-председателят посети и Смядово. Той поздрави жителите на градчето, че са се възползвали от Националната програма за саниране и са обновили 4 жилищни блока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойци от ИД са превзели няколко села близо до границата с Турция
Бойци от ИД са превзели няколко села близо до границата с Турция
Германската полиция щурмува жилищна сграда заради сигнал за бомбена атака
Германската полиция щурмува жилищна сграда заради сигнал за бомбена атака