НОВИНИ

Откриха най-близкия двойник на Земята

Учените направиха огромна крачка в търсенето на живот във Вселената. Астрономи откриха най-близката до нас планета извън Слънчевата система, на която е възможно да има всички форми на живот. Нарекоха я Проксима Бе.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:37, 25.08.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Екзопланетата или планетата извън Слънчевата система, Проксима Бе е открита от екип международни учени.Те са използвали обсерватория в Чили. Новата планета орбитира около червеното джудже Проксима Кентавър, а тя е най-близката до нашата планета звезда. Това означава, че температурата около нея е съвместима с присъствието на вода в течно състояние. Затова и представлява такъв интерес.

Клаудио Мело, бразилски астроном и дериктор на Европейската южна обсерватория: "Зараждането на живот винаги зависи от водата, така че има надежда на този тип планети, които са в така наречената обитаема зона на звездата, има надежда и на тях да се развива живот".

Досега са открити 3 500 екзопланети.

Специалиситте смятат, че Проксима Бе е скалиста като Земята. Със сигурност тя се намира на 4.2 светлинни години от нас. Предполага се, че на нея има благоприятни условия за живот, но тепърва ще се проучва дали е обитаема. Един от начините е да се направят снимки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изненадваща проверка на плажове край Варна
Изненадваща проверка на плажове край Варна
Фермерски пазар за един ден
Фермерски пазар за един ден