НОВИНИ

Откриха паметник на Махатма Ганди в София

В деня на Съединението президентите на България и Индия откриха в София паметник на Махатма Ганди.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:50, 06.09.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Индийският духовен водач в борбата за независимост на страната, който вярва, че любовта е най-мощната сила в света. Махатма Ганди. С идеите си вдъхновява редица световни лидери в техните битки. София в деня на Съединението. И в навечерието на 150-та годишнина от рождението на Махатма Ганди.

;

Почитта към него у нас има още едно измерение - в проекта на скулптора Иван Русев и архитекта Станислав Константинов. Духовният водач е изобразен заедно с козата, с която отива на конференция в Лондон. Наричат Махатма Ганди Апостол на ненасилието и идеолог на независимостта на Индия, подчерта президентът Румен Радев.

Румен Радев - президент на България: В днешния празничен ден, в който отбелязваме 133-тата годишнина от Съединението на България, за мен е чест да присъствам на още един празник. Мирният подвиг на Махатма Ганди, неговата любов към родината, неговият принос за раждането на съвременна Индия символично се родеят с делото на нашите смели борци за единна и нова България.
Рам Натх Ковинд - президент на Индия - Добър ден!
Днес вие отбелязвате деня на Съединението. Искам да поздравя всички по този повод!
Бих искал да изкажа благодарност на българския народ за това, че той отреди това вечно място и дом за неговия паметник в красивата ви страна и точно на този особен празник.
Благодаря ви!
;
Тодор Чобанов - зам.-кмет на София: Ганди бе живо въплъщение на мъдростта сред хората и точно по тази причина на нашия любим град, кръстен на Света София, премъдрост Божия, му отива да има паметник на този забележителен човек.

И неслучайно Айнщайн казва, че на бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога човек като Махатма Ганди, от плът и кръв, е ходил по земята.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кулминация на честванията: Възстановка на събитията от Съединетието в Пловдив
Кулминация на честванията: Възстановка на събитията от Съединетието в Пловдив
Стрелба в банка в Синсинати, четирима души са убити
Стрелба в банка в Синсинати, четирима души са убити