НОВИНИ

Откриха първата авиолиния София-Баку

Премиерите на България и Азербайджан откриха в Баку първата директна авиолиния между двете страни. Веднъж седмично - във вторник, между Баку и София ще има полет на Азербайджанските авиолинии чрез нискобюджетната им компания. Цената на еднопосочния билет е 29 евро.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Зоя Велинова
20:15, 16.01.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

С директната линия се очаква да се ускорят икономическите отношения между двете страни, както и да се увеличи броят на туристите. Сега около 3 000 азербайджански туристи всяка година посещават България.

Бойко Борисов, министър-председател: 29 евро е билетът в едната посока. Това е една прекрасна възможност азерите да идват на ски и на летен туризъм у нас и да разгледат културно-историческите ни красоти. В същото време българите само за 3 часа могат да дойдат в една прекрасна страна с много традиции.
Артур Расизаде, министър-председател на Азербайджан: От 1992 година са дипломатическите ни отношения с България. Сега, с този директен полет е поставено нова начало, което се надявам да е много успешно. Това е важна стъпка в отношенията на двата народа.
;

В 7 часа местно време първият полет на азербайджанската компания беше готов за чекиране.

Сред първите пасажери на новата авиолиния бяха водените от Борисов министри - на транспорта, на енергетиката, на икономиката и земеделието.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Чест за мен е да кацнем с първия полет от Азербайджан. Положиха се много усилия през годините и това е добър пример как институциите могат да надграждат своите цели и да постигаме добри резултати.

На българска земя събитието беше отбелязано с празнична торта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Една нощ в операта“ с Николо Коцев и рок група „Кикимора“
„Една нощ в операта“ с Николо Коцев и рок група „Кикимора“
Пловдив отбелязва 140 години от освобождението си
Пловдив отбелязва 140 години от освобождението си