НОВИНИ

Овошки от Русенско се продават на румънския пазар

Все повече стопани в Русенско, които отглеждат овошки, пласират продукцията си на румънския пазар. Причината: цените там са по-високи, а търсенето е по-голямо. Очакваното спирането на евросредствата за овощни градини след края на програмния период през 2020 година ще намали рязко търсенето на овошки у нас, прогнозират стопаните. Те се стремят от сега да развият взаимоотношенията си с партньори от Румъния.

bnt avatar logo
от Ралица Маринова
19:00, 27.07.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Боян Богомилов се занимава с продажба на овошки от 23 години, а от 5 години е собственик на овощен разсадник край русенското село Басарбово. Годишно продава по 10-12 хиляди дървета. Една десета от тях заминават към Румъния.

Боян Богомилов – собственик на овощен разсадник: "В моя разсадник произвеждам само сортовете, които се търсят от любителите овощари. Румънците навлизат тук и те купуват от нас. Спасението е само в румънския пазар.”

С всяка година броят на клиентите от северната ни съседка се увеличава, казва Боян Богомилов. Причината е по-ниската стойност на дръвчета у нас и високото им качество. Интересът към кайсиите е най-голям. В България те се продават по около 5 лева за брой лева, а Гюргево - по 8. Търсенето на плодни дръвчета у нас също не е малко, но стопаните се притесняват, че то ще намалява с годините.

Боян Богомилов – собственик на овощен разсадник: "След края на европейските програми 2020 г., всички си говорим – производителите на овощен посадъчен материал, че търсенето ще намалее при нас. Защото предимно се купува за създаването на овощни градини. Тогава ще видим. Но засега румънците спасяват нещата.”

Затова Съюзът на дунавските овощари от сега развива контакти със колегите си от Румъния, за да затвърди позициите си на този пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС одобри законопроект, който отменя запрещението на хора с ментални увреждания
МС одобри законопроект, който отменя запрещението на хора с ментални увреждания
Емилия Русинова е новият градски прокурор на София
Емилия Русинова е новият градски прокурор на София