НОВИНИ

"Палежи и грабежи" - новият спектакъл на Юрий Дачев по разкази на Хайтов

Тази вечер Родопският драматичен театър представя спектакъла "Палежи и грабежи" по режисура и драматургия на водещия на предаването "Рецепта за култура" Юрий Дачев. Макар и да носи името на един конкретен разказ на Николай Хайтов, постановката носи в себе си основни мотиви от творчеството на му.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тереза Ставрева
19:30, 07.11.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Преди няколко месеца по покана на директора на Родопския драматичен театър Юрий Дачев започва работата си по създаването на спектакъла. Пренесени във времето, персонажите се превръщат от статисти в главни герои, а действието се развива в любимите на Хайтов Родопи. Спектакълът дава отговора и на въпроса какво кара хората от масата да се усмихват, в моментите, когато прожекторите са насочени другаде.

Юрий Дачев, драматург и режисьор: "Един разказ, написан както повече творби на Хайтов с хумор, с пипер, с много обич към хората, за които разказва. Върху този разказ аз натрупах фрагменти от други негови творби като идеята беше да пренеса времето, за което става дума в оригиналния разказ, във време, когато отново се снимат продукции, често пъти чуждестранни, когато отново има нужда от статисти. "

С постановката се отбелязва и 50-годишнината от първото издание на една от най-значимите литературни творби през последните десетилетия на Николай Хайтов - "Диви разкази".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 години от Октомврийската революция в Русия
100 години от Октомврийската революция в Русия
Велоалея или стоянка за таксита пред автогара Овча купел
Велоалея или стоянка за таксита пред автогара "Овча купел"