НОВИНИ

Депутатите гласуваха оставката на кабинета "Борисов"

НС гласува оставката на правителството на Бойко Борисов. "За" бяха 218 депутати, "против" нямаше, а "въздържал се" гласуваха двама депутати от ГЕРБ. Единствено БНТ излъчи на живо дебатите и гласуването на оставката на кабинета. Тук можете да проследите как протече заседанието на парламента.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
14:00, 16.11.2016 (обновена)
5429
Чете се за: 02:53 мин.
У нас
Депутатите гласуваха оставката на кабинета Борисов

Председателят на парламента Цецка Цачева откри заседанието. Има кворум то да започне. Предложенията за дневния ред са приети със 196 гласа "за".

;

Петър Славов представи законопроект за изменение и допълнение на Закона за гарантиране на влоговете в банките.

;

Председателят на парламента даде думата на премиера Бойко Борисов за представяне на оставката.

;

Борисов заяви, че подава оставка на ръководения от него МС, но той ще продължи да изпълнява функциите до избиране на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на Република България.

Премиерът честити на победителите на президентските избори и заяви, че поне той "не си спомня толкова честни избори". Той допълни, че за да запази стабилността в държавата, се е налагало да прави компромиси с различни партии.

"Вотът в неделя даде ясно да се разбере, че обществото иска ново, промяна", допълни премиерът.

;

"Управлението се дава от народа и в момента, в който той е разколебан, че това е най-правилното управление, трябва веднага и незабавно да се върне. Това е моята убеденост и символ верую. Народът в неделя каза - търсете друг начин държавата да се управлява", каза Борисов.

Той призова политическите партии да направят служебно правителство, за да се успокои държавата и да чуят какво хората са казали на референдума. Борисов посъветва при гласуването на Бюджет 2017 да се избягват популистките предложения.


;

Борисов призна загубата си, благодари за подкрепата и заяви, че остава на разположение на обществото, което, ако един ден прецени, може отново да работи за него. Премиерът в оставка пожела успех на Румен Радев и Илияна Йотова.

"Благодаря Ви още веднъж, беше чест за мен! Благодаря Ви и на вас, колеги", завърши речта си Борисов и излезе от залата на фона на бурни аплодисменти.

;

Председателят на парламента Цецка Цачева откри дебата.

Първи на трибуната излезе Валери Симеонов от НФСБ. Той призова в името на стабилността да не се прави драстична промяна и призова депутатите от ГЕРБ , когато президентът връчи мандат за съставяне на правителство, да се състави същото правителство, но с друг премиер.

;

От трибуната Корнелия Нинова,"БСП - лява България" заяви, че БСП категорично ще гласува за оставката на правителството.

"Ние категорично спечелихме тези избори, не сами, а с народа си", каза Нинова. Тя подчерта, че се гордеят с това, но това не е повод за самодоволство и агресия, защото "никак не е достойно да риташ паднал на земята човек или партия, но ще е безотговорно да не ви посочим грешките".

;

На трибуната излезе Лютви Местан. По думите му трябва незабавно да започнат политически консултации за провеждане на избори за ново, осмо Велико народно събрание - "за да отстраним всички конституционни пречки в превръщането на България в модерна евроатлантическа държава. Иначе пътят е поредното разочарование от поредното конюнктурно управляващо мнозинство", каза Местан. Той изрази опасения, че скоро няма да има благоприятна среда за провеждане на избори за ВНС.

;

Пред депутатите излезе Найден Зеленогорски, съпредседател на РБ. РБ е алтернатива на експериментите, авантюрите и на популизма, каза Зеленогорски. Оценката ни за това правителство е "строго пложителна", допълни той, но заяви, че РБ ще подкрепи оставката на кабинета "Борисов".

;

Думата взе Мустафа Карадайъ, председател на ДПС. "В момента най-важното е да проявим разум и да постигнем обединение в името на националните интереси. Дали България ще извлече позитиви или ще се задейства спиралата на политическата криза, зависи от нас", каза Карадайъ. ДПС призовават всички политически партии за отговорност и за действие, за да не се допусне политическа криза.

;

На трибуната излязоха народните представители Росен Петров и Полина Карастоянова.

;

Светослав Белемезов заяви, че АБВ ще подкрепи искането за оставка на кабинета "Борисов".

;

Радан Кънев заяви, че навлизаме в пета година на политическа криза без ясни изгледи да се излезе от нея. "Тази криза се държи на един и същи проблем при различни управления и проблемът не е от икономическо естество", каза председателят на ДСБ.

По думите му причината е "системното поставяне на партийния интерес пред националния интерес при управлението на държавата". Кънев обясни, че това е по отношение на контрола върху правосъдието и съдебната система, на администрацията, на разходването на европейските фондове, които се харчат в полза на управляващата партия.

;

Пред депутатите излезе Цветан Цветанов от парламентарната група на ГЕРБ. "Днес повече от всякога алтернатива на това, което имахме до настоящия момент реално няма. И алтеранативата, която предлагат БСП - Лява България, аз съм убеден, че българските избиратели категорично ще кажат - не, защото спомените са им скорошни и те знаят много добре какво правеха и как управляваха във всичките си мандати БСП", каза Цветанов.

Цветанов заяви, че са били искрени и това ще бъде оценено по достойнство в следващите предсрочни парламентарни избори.

ГЕРБ ще бъдат откровени и искрени и ще предлагат управленска програма и имат ясна позиция, както за Крим, така и за санкциите срещу Русия и няма да нарушават тази комуникацията, която трябва да бъде изградена с всички държави по света.

"Но все пак трябва да знаем, че България е част от силна и обединена Европа и основният ни стратегически партньор е САЩ", каза Цветанов.

;

Четин Казак от ДПС отговори на изказването на Цветанов, като заяви, че ГЕРБ никога не е било подвластно на ДПС.

"ГЕРБ може никога да не е била с ДПС, но ДПС винаги, когато е участвало в управлението на държавата - България е вървяла напред", каза Казак.

;

С 218 гласа "за", 0 - "против" и двама - "въздържали се" депутатите гласуваха оставката на правителството.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво каза Бойко Борисов в парламента (ВИДЕО)
Какво каза Бойко Борисов в парламента (ВИДЕО)
Министрите преди заседанието на парламента
Министрите преди заседанието на парламента