НОВИНИ

Пациенти протестираха в София

Пациенти протестираха срещу забраната за финансиране на нови лекарства през следващата година. Предложението за промени в бюджета беше прието на първо четене от депутатите. Промяната не ограничава възможността за финансиране на заместители на нови медикаменти. От Български пациентски форум са уведомили за ситуацията посланиците на държавите от ЕС в София.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:17, 28.11.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Протестиращите се събраха пред Италианското посолство. Внесоха писмо, с което уведомяват дипломатите за намеренията на държавата да ограничи достъпа на българските пациенти до нови лекарства.

Иван Димитров, председател на "Български пациентски форум": Всъщност държавата казва ние ще плащаме най-евтиното. А оттам нататък, който иска да се лекува с терапията, която е била досега, трябва да си ги извади и да си ги плати. Ще има много българи, които ще напуснат България. Като здравни мигранти по простата причина, че няма да бъдат лекувани.

Мирослав Митев е баща на 9-годишно дете с трансплантиран черен дроб. Детето всеки ден пие лекарства, които му помагат да не отхвърли новия орган.

Мирослав Митев, баща на дете с чернодробна трансплантация: Те искат да ги заменят тези лекарства. Как да ги кажа. Истинските лекарства, които са назначени с генерици. Най-голямата опасност е отхвърляне на органа и летален край.

Според пациентите догодина касата трябвало да започне да плаща за 15 нови лекарства. Забраната ще засегне и пациентите с белодробни и онкологични заболявания. Пациентите с меланом чакали да получат безплатно два нови биологични препарата.

Д-р Иван Богданов: Опасността е някои от пациентите, които не могат да получат подобрение от досегашната терапия, просто да попаднат в ситуация, в която техния живот е в опасност.

Между двете четения на бюджета депутатите решиха,че догодина касата ще може да финансира заместители на новите лекарства. От НЗОК съобщиха, че няма да допуснат нито един пациент да остане без терапия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мамут на 15 000 години се продава на търг в Лион
Мамут на 15 000 години се продава на търг в Лион
Въвеждат строг контрол в приюта за бездомни хора в Пловдив
Въвеждат строг контрол в приюта за бездомни хора в Пловдив