НОВИНИ

Пенсионната реформа на Макрон влезе за обсъждане в парламента

Френското Национално събрание започна да обсъжда силно оспорваната пенсионна реформа, предложена от правителството на Еманюел Макрон. Предложението за промяна в начина на пенсиониране предизвика бурни протести и стачки, продължаващи вече близо два месеца.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
20:45, 17.02.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Стачката в транспорта днес не предизвика толкова черна обстановка, колкото през декември, но за френските депутати не се задават бели дни. Дебатите за пенсионната реформа започнаха пак на фона на протест пред националното събрание отново с лозунги срещу реформата и президента Макрон.

Внесени са над 40 000 предложения за поправки, които миналата седмица така и не смогна да дочете докрай специалната комисия в парламента. Изглежда малко вероятно дебатът да приключи до предвидения срок до началото на март, което управляващите искаха заради наближаващите избори за кметове. При тях те се намират в сложна ситуация особено след смяната на кандидата в Париж.

Тази рокада, която се извърши днес в здравното министерство, тъй като досегашната здравна министърка оглави кампанията за кметските избори, е един рисков ход повече за управляващите. Това е и защото министърът на образованието е една важна страна в преговорите за реформата. Те засягат и здравния сектор. И заради проблематичната битка на мнозинството на Макрон за кметския пост на Париж. Ходът обаче изглежда премислен. Новият здравен министър Оливие Веран изглежда запознат с реформата, вече е бил нейн докладчик.

Досегашният кандидат-кмет Бенжамин Гривон се оттегли след една поредица от неуспехи и накрая стана жертва на едно злепоставящо го сексвидео в социалните мрежи. За неговото пускане пое отговорност руският художник и активист Пьотър Павленски, който в момента е за пореден път в ареста на френската полиция. Говорителката на френската полиция намекна за френска страна, подкрепяла Павленски, което не е доказано. При тези обстоятелства кандидатурата на Аниес Бюзен дава надежди на обществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските кандидат-студенти за английски университети са намалели с близо 10%
Българските кандидат-студенти за английски университети са намалели с близо 10%
Отклонения за тежки метали след замърсяването на реките Юговска и Чепеларска
Отклонения за тежки метали след замърсяването на реките Юговска и Чепеларска