НОВИНИ

Перничани поискаха оставката на областния управител на града

Жители на Перник излязоха на протест и поискаха всички отговорни за водния режим в цялата община да бъдат наказани. Протестиращите настояват и за оставката на областния управител на Перник Ирена Соколова. Тя обяви, че до дни в язовир "Студена" ще започнат да постъпват големи количества вода от допълнителни водоизточници, което ще облекчи режима. По-късно през деня се заговори неофициално, че тя може да се раздели с поста си.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:10, 29.11.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

С викове "Оставка!" започна срещата тази сутрин между перничани и областния управител Ирена Соколова.

Протестираща: По един метър, по една тръба да бяхте слагали вместо парите да отиват за глупости на ВиК, щяхте да смените поне част от канализацията.
Надежда Димова, организатор на протеста: Те всичките са безгрешни, няма виновни, ние сме си виновни, че си пускаме водата вкъщи.
Ирена Соколова, областен управител на Перник: И аз се срамувам от положението, в което съм. Оставката е акт, който може да бъде извършен във всеки момент. По-важното е как ще бъде намерено решение.

И Областната администрация обяви, че е открила това решение след обиколка с експерти из вододайната зона на язовир "Студена" - част от водата е отклонявана незаконно чрез няколко бента.

Ирена Соколова: Искам да ви покажа разликата - до онзи ден имаме постъпващи 44, 30, 20 литра в секунда. След обиколката ми на водосборната зона онзи ден, изведнъж имаме 418 литра в секунда.
Инж. Атанас Русев, член на експертната група: Най-основните от тези водоизточници, които са си по принцип водоизточници на "Студена", те са отклонени в посока някъде на юг в областта на Радомир.

Предстои областната управа да сезира прокуратурата. От регионалното министерство съобщиха, че до вторник "ВиК"-Перник ще отклони част от водата от Владайския канал, за да се увеличи притока в язовир "Студена". Очакват се и резултати от пробите от водата на язовир Долна Диканя. Заради честите аварии на водопроводната система от министерството предлагат промяна на часовете на водния режим.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Надявам се да преосмисли решението си кметът на Перник и да се съобрази с експертната преценка и да въведем режим, който е от следобед. Мисля, че предложението на "ВиК" от 16 до 22 часа.

Станислав Владимиров, кмет на община Перник: За съжаление ВиК дружеството все още не може да направи добра организация и да намали авариите по улиците на Перник. На този етап ние имаме писмо от ВиК, което е пак без никаква обосновка.

Към 19 ч, протестиращите граждани блокираха пътен възел Даскалово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечно дерби за Купата на България
Вечно дерби за Купата на България
Нападателят на лекарите в Окръжна болница отрича извършеното
Нападателят на лекарите в Окръжна болница отрича извършеното