САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Пещера в русенското Поломие е превърната в автоморга

Пещера в Поломието е превърната в автоморга. В галериите й са складирани части от коли. На странната гледка се натъкнали спелеолози от туристическо дружество "Приста", докато изследвали и картирали пещерите в региона. За незаконното превземане разказва Андрей Кючуков.

от Андрей Кючуков
09:42, 21.04.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

В една от пещерите по пътя за село Божичен спелеолозите открили врати, капаци, гуми и други авточасти. Мястото край река Русенски Лом е труднодостъпно. Затова те не изключват вероятността пещерата да е превърната в нелегална автоморга преди години, когато близо до скалите е минавал черен път.

Сашо Попов, председател на Туристическо дружество "Приста" - Русе: Предполагам, че това са някакви крадци на авточасти тип Тарзан или Маугли, които обичат дивата природа и дори крадейки нещо, искат то да бъде сред джунглите на Русенски Лом. Със сигурност, имало е доста сериозен труд, като при строежа на пирамидите.

Заради близостта до Ивановските скални църкви и Басарбовския манастир в миналото в пещерите в района монаси са водили отшелнически живот.

Сашо Попов, председател на Туристическо дружество "Приста" - Русе: От монасите от Средновековието има останали доста в камъка жлебове, разни траншеи, стенописи.

Чия собственост е мястото, засега не е ясно. След сигнала ни, тепърва институциите ще изясняват дали скалите и гората около тях са държавни, общински или частни. От полицията проверяват дали частите не са от крадени автомобили, обявени за издирване.

Спелеолозите обаче са категорични, че докато не се приеме закона за защита на пещерите у нас, вандалските посегателства върху тях няма да спрат и всеки ще се разполага с тях, както намери за добре.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Градската среда продължава да е враждебна към хората с нисък ръст
Градската среда продължава да е враждебна към хората с нисък ръст
Петиция срещу закриване на подготвителните групи в музикалните училища в Пловдив
Петиция срещу закриване на подготвителните групи в музикалните училища в Пловдив